Kordić za N1: Ko zna, možda u isto vrijeme otvorimo bazen i dvoranu u Mostaru

Vijesti 21. aug 202209:57 > 11:09 2 komentara
F.Z./N1

Spektakularan doček sinoć je organizovan na platou ispod Starog Mosta u Mostaru za najbolu bh. plivačicu Lanu Pudar koja je osvojila zlato u Rimu i postala evropska prvakinja izborivši prvo mjesto plivajući u disciplini 200 metara delfin. Gradonačelnik Mostara Mario Kordić najavio je sinoć i izgradnju Olimpijskog bazena u ovom gradu, uručio joj je i ključeve novog stana, a jutros s nama iz ovog grada na Neretvi govori o nevjerovatnom nastupu mlade Mostarke, njenom uspjehu, ali i "nemaru" države prema sportistima.

Kordić je kazao da možda svi još nismo ni svjesni kakav je uspjeh Lana donijela Mostaru i cijeloj državi.

“Ovo što je ona uspjela je nešto fantastično i previše vrijedno. Mislim da će proći dugo vremena da neko ponovi ovaj rezultat u Bosni i Hercegovini, a nama preostaje da se osvijestimo kakve talente u gradu imamo”, naveo je.

Interesovalo nas je zbog čega se dugo čekalo na izgradnju Olimpijskog bazena u Mostaru.

“Potreba za izgradnjom sportskih objekata u Mostaru postoji, prije 30 godina smo počeli izgradnju sportske dvorane pa to više nije išlo nego jeste. I onda Mostar ostaje bez Gradskog vijeća čime su zaustavljeni brojni procesi, ali i život praktično u gradu. Nažalost od 2012. do prošle godine Mostar nije mogao nešto ozbiljnije graditi. Vlada Federacije BiH nam je novčanim sredstvima pomogla da nastavimo i započnemo nove projekte, a Lanin uspjeh nas je samo ‘pogurao’. Mi smo u Gradskoj upravi napravili određene poteze i očekujemo u narednih 15 do 30 dana stvarni početak izgradnje bazena. Imamo na raspolaganju osam miliona KM, to neće biti nažalost dovoljno za izgradnju kompletnog kompleksa, međutim, federalni premijer je obećao da će nas i dalje pratiti. Taj novac će biti dovoljan za ovu godinu i kada se potrudimo i prođemo sve administrativne procedure do Nove godine bi bazen, nadamo se, trebao imati stvarne obrise. Dalje će sve ovisiti o finansijama i mogućnostima Grada Mostara kada ćemo to sve završiti. Svi su jako zainteresirani da napravimo taj bazen i ja vjerujem da ćemo uspjeti u tome. Riječ je o zahtjevnom i složenom objektu, a struka kaže da za njega treba oko dvije godine, tako da bi to moglo biti kraj 2023. ili nekad u 2024. godini ako sve bude išlo po planu. Prema nekoj računici oko 15 miliona KM će trebati za taj bazen”, rekao nam je gradonačelnik Mostara.

Zlatna Lana Pudar je sinoć dobila i ključeve od stana koje joj je uručio Kordić.

“To je bila jedna fina gesta. U razgovoru sa Lanom i njenim roditeljima pojavila se priča da bi trebala imati svoj prostor u kojem će se moći odmoriti i družiti s prijateljima nakon napornih takmičenja. Grad Mostar u svom vlasništvu ima nekoliko stanova, preuredili smo ga i darovali Lani. Nije veliki, ali mislim da je za nju sasvim dovoljan i da će biti sretna”, dodao je Kordić.

N1 (Mario Kordić u emisiji N1)

Činjenica da su bh. sportisti apsolutno zapostavljeni, pogotovo ukoliko se uzme u obzir da u mnogim gradovima nemaju ni uslova za treniranje, pitali smo kada će biti završena izgradnja sportske dvorane koju Mostar nema.

“To je projekt koji traje već 30 godina. U federalnom budžetu smo dobili 3,5 miliona KM i odmah smo nastavili s radovima nakon duge stanke. Tim koji se bavi izgradnjom dvorane je jučer bila na konsultacijama u Zagrebu sa timom koji radi na reviziji programa. Na jednoj od sjednica na državnom nivou smo dobili zeleno svjetlo za ugovaranje kreditnog aranžmana za nastavak izgradnje. Očekuju nas sada pregovori sa Centralnom bankom Vijeća Evrope krajem godine, veoma značajna sredstva su osigurana kroz grantove EU. Imamo veoma dobru finansijsku konstrukciju i riječ je također o veoma zahtjevnom projektu. Ko zna, možda će se čak desiti da u isto vrijeme otvaramo i bazen i dvoranu. To bi bilo fantastično iako moramo biti svjesni da su to dva kapitalna i velika objekta što je veliki izazov”, rekao je Kordić.

Kaže da Grad Mostar iz svog budžeta izdvaja 1,5 do 2 posto novčanih sredstava za sport.

“To nisu mala sredstva. Nemamo možda posložene procedure kako se taj novac raspoređuje i to planiramo poboljšati u narednom periodu kako bi svi jednako bili nagrađeni. Bitna je fer raspodjela da se svi sportisti podrže”, poručio je Kordić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare