Korupcija u BiH: Ko je kriv

Vijesti 28. jan 202119:16 3 komentara

Bosna i Hercegovina zemlja je u kojim se stanje korupcije pogoršava. Pali smo za 11 mjesta, podaci su Transparency internationala. Ono što smo i znali, pravosuđe je ključno u borbi protiv korupcije, ali ne radi dovoljno. Gomilaju se predmeti.

Korupcija u BiH je iz godine u godinu sve prisutnija. Analizom Transparency Internationala za 2020. utvrđeno da je BiH na 111. mjestu od 180 zemalja svijeta. Najbolje pozicionirane na ovoj listi su Danska, Novi Zeland i Finska, dok začelje drže Sirija, Somalija i Južni Sudan. BiH je najlošije pozicionirana u regionu Zapadnog Balkana i dijeli mjesto sa Sjevernom Makedonijom. Evo šta Sarajlije kažu o ovom društvenom problemu.

“Ma svugdje je prisutna”
Nema. Nema. Haha”
“Mislim da nema oblasti koja bi bil najviše izražena, u kojoj je više nego drugdje. Svuda podjednako”
“Ma gdje će biti. Hahah. Nema. Jedino kod mene penzionera.
“Naravno da ima.  Pa uglavnom to su neke javne ustanove”
“Korupcije kod nas? Pa ne znam svi kažu da ima”
“Bez dokaza nema ništa”
“Rekao bih da ima sigurno”

Nevladin sektor, ali i građani kao najveći problem korupcije vide u pravosuđu zbog neprocesuiranja predmeta korupcije. CCI pruža podršku neformalnim grupama građana kako bi im pomogli u borbi protiv korupcije.

“Naše je da reagujemo da skrenemo pažnju, a s druge strane bi pozvala odgovorne institucije, da provedu procedure do kraja. Što hitnije, da ovo budu prioritetni predmeti, te da sankcionišu odgovorne. Nažalost, jako je rijetko tih slučajeva sankcionisanja odgovornih osoba, koje su učestvovale u koruptivnim radnjama”, kazala je Ana Lučič iz Centara civilnih inicijativa.

BiH nema adekvatnu politiku ni strategiju za borbu protiv korupcije, a zakonski okvir već godinama čeka na potpunu i sveobuhvatnu rekonstrukciju, što nedvosmisleno naglašava i Evropska komisija među 14 prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa.

“Zbog toga je BiH istaknuta već drugu godinu zaredom istaknuta među državama koje su ostvarile najveći nazadak. I u kojima se stanje korupcije najviše pogoršava”, navela je Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internacionala BiH.

Korupcija je svuda oko nas kažu građani. Korupcija se definira kao “moralna pokvarenost” i podrazumijeva nezakonito iskorištavanje društvenog i državnog položaja i moći radi sticanja sopstvene koristi. Prijavite korupciju. Možete to učiti odmah na stranici Transparency Internationala BiH. Potpuno anonimno. Dovoljno je samo da popunite obrazac.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare