Košarac će poštovati odluku RS o prekidu saradnje sa SAD, privrednici baš i ne

Ekonomija 29. mar 202313:11 1 komentar
FENA

U Banjaluci je najavljen Jahorina ekonomski forum 2023. Organizuju ga udruženje ekonomista „Ekonomski forum“ iz Banjaluke sa partnerima Privrednom komorom Vojvodine, Ekonomskim institutom Beograd i Ekonomskim fakultetom univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Forum će biti održan 27. i 28. aprila 2023. godine u hotelu “Termag” na Jahorini, a tema foruma su ‘Regionalne inicijative i BiH, Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan’.

“Jasno je da postoje predrasude u FBiH zbog inicijative Otvoreni Balkan”, kaže Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Odgovara i da li će prekinuti odnose sa ambasadama SAD i UK: “Kao i u svemu poštovacu stavove institucija RS”, kratko je rekao bez objašnjenja.

Izvoz u EU i zemlje Cefte je dominantan, a razmišlja se i otvaranju evroazijskog tržišta.

Goran Račić, predsjednik organizacionog odbora JEF kaže da mu nije jasna odluka o prekidu saradnje.

“Mislim da se ta odluka neće ticati ekonomskih kontakata”, nada se.

Pozivi za Jahorina ekonomski forum poslati su svim ambasadama, kaže Aleksandar Ljuboja, predsjednik programskog odbora JEF koji je citirao Čerčilovu maksimu o “stalnim interesima”: “Kina je potvrdila učešće, vidjećemo da li će i SAD. Svi su dobrodošli, nadam se da će biti dobronamjerni.”

Hrvatska, Slovenija, Italija, Njemačka, Austrija pet je najvećih država u koje izvozi RS.

Jahorina ekonomski forum već šestu godinu predstavlja jednu od najuglednijih regionalnih manifestacija na kojoj se dolazi do relevantnih zaključaka kako poboljšati javne politike, ekonomiju i kvalitet života građana BiH i regiona, kažu organizatori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare