Koster: Schmidtov prijedlog nije samo pravno sporan, već i korak unazad za BiH

Vijesti 23. jul 202215:36 2 komentara
Facebook

Nastavljaju se nizati reakcije povodom namjere visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da nametne Izborni zakon pa se, shodno tome, sada oglasio i Dietmar Koster, zastupnik SPD-a u Vanjskom komitetu Evropskog parlamenta.

Koster je na Facebooku poručio da je BiH potrebna reforma biračkih prava koja odgovara principu jednakog glasanja za sve.

“Visoki predstavnik za BiH, njemački političar Christian Schmidt, sa svojim ovlastima, želi provesti izbornu reformu za predstojeće izbore 2. oktobra čime bi se učvrstila etnička podjela u zemlji”, naveo je Koster.

Naglasio je da bi se takvim rješenjem predstavnicima naroda koji u pojedinim kantonima čini manje od tri posto stanovništva onemogućilo da se kandiduju za Dom naroda Federacije BiH.

“Ne samo da je ovo pravno sporno, već bi politički značilo veliki korak unazad za Bosnu i Hercegovinu u prevazilaženju etničke podjele zemlje. Bosni i Hercegovini je potrebna reforma glasačkog prava koja odgovara principu ravnopravnog glasanja za sve. Ovo je standard u Evropskoj uniji. Prijedlog visokog predstavnika Schmidta je u suprotnosti s odlukom Evropskog parlamenta od 6. jula ove godine”, zaključio je Koster.

Izmjene Izbornog zakona čiji je nacrt sadržaja predstavio Schmidt mnogi su ocijenili prijedlogom koji ide “na ruku” HDZ-u.

Shodno tome, ne smiruju se reakcije na taj nacrt koji se odnosi na funkcionisanje Federacije BiH koji je N1 prvi objavio prije tri dana. Tako su brojni međunarodni i domaći zvaničnici reagovali gdje je većina njih kritikovala namjere Schmidta, a bilo je i onih koji ga podržavaju.

Podsjetimo, u nacrtu odluke koja je već poslana na adrese ambasada u BiH, navedene su izmjene Izbornog zakona u odnosu na funkcioniranje domova, izbor rukovodstva Federacije BiH, izbor sudija Ustavnog suda FBiH kao i brojne izmjene koje bi trebale osigurati integritet izbornog procesa.

U nacrtu odluke uz ostalo je navedeno kako će se “prohodnost zakona poboljšati propisom kojim je svaki dom (Zastupnički dom i Dom naroda) dužan odbaciti ili usvojiti zakon u tačnom roku nakon što je zakon odobren u drugom domu.

Detaljnije o nacrtu mjera pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare