Kozar: SAD ratuju protiv Rusije u Ukrajini, rat će stati kad odluči Amerika

Vijesti 24. feb 202309:53 4 komentara
N1

Danas je godina dana od početka ruske agresije na Ukrajinu. Stotine hiljada stradalih, razorena zemlja i posljedice koje osjeti cijeli svijet. Vojno-politički analitičar Đuro Kozar kaže da su Rusi mislili prije godinu dana da će ovaj rat trajati kraće i da će izaći kao pobjednici, ali da je na terenu priča potpuno drugačija.

“Kada rat počne sve je moguće, a najgore je što ginu civili. Ja sam bio ratni izvještač Oslobođenja i znam kako to izgleda na terenu. Jedna granata može da ubije dvije stotine ljudi. U ovom ratu Rusija je ušla misleći da će biti brzo i lako. Nisu očekivali da će Ukrajinci pružiti veliki otpor i imati podršku Zapada i SAD-a. Nisu očekivali da će im poginuti preko sto hiljada vojnika i osmorica generala. Nisu očekivali da će im tri zapovjednika na frontu biti smijenjena. Očito je da je ta vojna operacija kako oni kažu, postala ratna mašinerija u kojoj se ne vidi kraj. Ukrajinci smatraju da će uz pomoć raketnih sistema i tenkova da će potisnuti rusku vojsku i da će vratiti osvojena područja. To će ići teško jer su Rusi u Donbasu dobro utvrđeni. Ukrajinci se uzdaju u nove raketne sisteme sa velikom preciznošću i imaju veliki domet. To bi moglo preokrenuti rat u korist Ukrajine. Težak je teren za kretanje zbog zime i zato je ovih nekoliko mjeseci bio manji intenzitet borbi”, kaže Kozar.

Rat je trenutno u fazi da se pozicije koje su stečene u sukobu sačuvaju i da se krene na proljeće sa kontraofanzivom.

“Danas su Rusi krenuli sa granatiranjem i zračnim napadima da obilježe ovu godišnjicu. S druge strane, Ukrajina se nada da će imati više uspjeha u južnom djelu Ukrajine nego na istoku, jer su tu Rusi slabije utvrđeni kako bi presjekli taj dio Ukrajine sa Krimom i tako ih potisnuli kako bi motivirali branitelje da idu u ofanzivna dejstva. Ovo je totalni rat, rat visokog intenziteta. Sva su oružja i oruđa na terenu gdje se puno toga odvija na taktičkom planu. Velika je pokretljivost jedinica bila posebno prije snijega. Sada svaka strana gleda da iskoristi slabost i da se više probije u njihove redove. Biće to presudno u nekoliko narednih mjeseci. Proljeće će donijeti intenziviranje sukoba kada je kretanje omogućeno”, dodaje.

Ruska ratna strategija se promijenila

Ruska strategija se jako promijenila od početka agresije do sada. Mislili su da će biti lako i shvatili su koliki je to problem, kaže Kozar i dodaje:

“Mislili su da će na iznenadni manevar da slome odbranu Ukrajine. Vojska Ruske Federacije se pomalo slama i ne može da izdrži toliki intenzitet borbi. Ukrajinska vojska ima motiv da brani svoju zemlju i ima zadatak da se odbrani. Može li ovaj rat da stane je naredno pitanje. Očekuje se da sjednu za pregovarački sto, ali su obje strane isključive. Rusi žele zadržati Luganjsk i Donjeck jer su ih priznali kao samostalne republike i Krim koji su 2014. uzeli. Ukrajinci ne žele da se odreknu dijelova svog teritorija i tu je problem u pregovorima. Ako shvate da ne mogu pobijediti u ratu, praviće se zamrznuti sukob”.

Ovo je rat Amerike i Rusije

Ovo je rat između Rusa i Amerikanaca koji se vodi na ukrajinskom teritoriju, mišljenja je.

“Dok SAD bude pomagala ukrajinsku vojsku rat će trajati, kad oni kažu dosta je i stat će rat. Zavisi i do saveznika iz Evrope koji daju oružje, i oni su polako u deficitu. Ostaju bez vojnih arsenala i pitaju se šta ako bi neko od nas bio ugrožen? Neće to biti tako lako da se unedogled nastavi podrška logistička Ukrajini bez rezultata”, kazao je Kozar.

Kaže da predsjednik SAD-a Joe Biden ovo radi kao dio predizborne kampanje.

“Joe Biden pomaže u naoružanju. To je omogućilo Ukrajini da se odbrani u prvoj godini rata. Bidenove podrška je optimistična za Ukrajini, bio je i u Kijevu. Mnogi misle da je ovo njegov predizborni angažman da pokaže da su sila i da mogu rasturiti Rusku Federaciju. Međutim, tu se pitaju i Rusi. Neće dozvoliti da SAD u svemu tome bude pobjednik. Ipak, SAD je glavni oslonac Zelenskom i uzda se u to. Teško je reći ko će pobijediti, Rusi drže 20% teritorije Ukrajine. To su linije duge sto kilometara i to je mislim nemoguća misija da se to probije. Etničkih Rusa dosta živi na tom području koji su jedva dočekali ovo što se dogodilo. Biće teško”, dodaje.

Mišljenja je da ako Kina vojno pomogne Rusiju da je to i zvanično Treći svjetski rat i da je nada Zelenskog da će Ukrajina pobijediti i vratiti na kraju Krim nada bez uporišta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare