“Krila slobode” na brdu Žuč iznad Sarajeva: Ptica raširenih krila simbol slobode i trajno sjećanje na odbranu grada (FOTO/VIDEO)

Vijesti 29. maj 202413:20 0 komentara
F.Z./N1

Spomenik "Krila slobode", koji se gradi na brdu Žuč, bit će otvoren u subotu, 8. juna ove godine. Tada se obilježava Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i 32. godišnjica bitke za oslobađanje Žuči.

“Krila slobode” autora profesora Emira Salihovića krasit će Memorijalni kompleks Žuč, a simbolizuju odbranu i borbu za slobodu, ali i sve one koji su dali živote za odbranu Sarajeva.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Kamen temeljac za ovo spomen-obilježje postavljen je 2022. godine. Kako je kazao općinski načelnik Semir Efendić to je jedan monument koji sliči spomenicima kakvi su nekada građeni na Tjentištu, Kozari itd., po kojima je bila poznata bivša Jugoslavija.

„Dakle, radi se o velikom, kamenom, betonskom monumentu, raspon „Krila slobode“ je oko 25 metara, a visina je oko 15 metara. To je spomenik koji će biti osvjetljen i vidljiv sa brojnih lokacija u Sarajevu, sa naplatnih kućica na autoputu, sa aerodroma, sa Bjelašnice, Trebevića itd.“, kazao je načelnik Efendić.

F.Z./N1

Grandiozni spomenik u vidu stilizirane ptice kao simbola slobode, dio je Memorijalnog kompleksa Žuč. Općina Novi Grad posljednjih godina radi na tome kako bi sačuvala od zaborava ovu lokaciju i njen značaj u periodu 1992-1995. godine u nastojanju da ovaj prostor dobije jedan memorijal, gdje bi se na jedan dostojanstven način mogle obilježavati godišnjice odbrambeno-oslobodilačkih bitaka i da bi se sve ono što se dešavalo tokom proteklog rata moglo na ispravan način pamtiti i prenositi na generacije koje dolaze, naveli su iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Vrijednost radova je 540.000 konvertibilnih maraka. Planirano je nakon toga da se vrše radovi vanjskog uređenja, a u budućnosti izgradi muzej, s tim da će se taj projekat realizirati u fazama.

F.Z./N1

Bitka za Žuč bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva te se svake godine obilježava prigodnim programom 8. juna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!