Kriminalizovana kleveta u RS, novinarima se poručuje da kvalitetno rade posao

Vijesti 02. mar 202315:22 5 komentara
Vlada RS (N1)

Kleveta iz građanske parnice, ulazi u domen krivičnog zakonodavstva u Republici Srpskoj. Ono zbog čega je strahovala medijska zajednica se obistinilo, pa je Vlada RS utvrdila nacrt izmjena Krivičnog zakonika u toj sferi.

Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske uvode se nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete, za šta su zaprijećene novčane kazne od do čak 30.000 KM.

Uvode se nova krivična djela protiv časti i ugleda, a i uvreda postaje krivično djelo:

“Ko uvrijedi drugoga kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 KM.Ako je to učinjeno putem štampe, sredstava javnog informisanja, na javnom skupu zbog čega je uvreda postala dostupna većem broju ljudi, kazna je od 10.000 do 50.000 KM”, precizirao je ministar pravde Miloš Bukejlović.

U Vladi RS tvrde da novi zakon neće ugroziti slobodu govora, a novinarima preporučuju da kvalitetno rade svoj posao.

Za pomenuta djela nije predviđena zatvorska kazna.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je između ostalog, propisano novo krivično djelo neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, s obzirom da se nakon tragičnog događaja samoubistva mladića zbog objavljivanja snimka i ismijavanja na društvenim mrežama, koji se dogodio u oktobru 2022. godine, utvrdila potreba da se takvo ponašanje sankcioniše.

Shodno tome, propisano je da ko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, video-zapis, film ili fonogram ličnog karaktera, bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se spis odnosi, odnosno bez pristanka lica koje je prikazano na portretu, fotografiji, video-zapisu ili filmu ili čiji je glas snimljen na fonogramu ili bez pristanka drugog lica čiji se pristanak po zakonu traži, a takvo objavljivanje ili prikazivanje je imalo ili moglo da ima štetne posljedice po lični život tog lica, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine.

Ako je usljed djela teže narušeno zdravlje lica čiji je spis, portret ili snimak objavljen, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina, a ako je to dovelo do smrtne posljedice, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do deset godina.

Nacrtom zakona vrši se usklađivanje zakonodavstva sa Istanbulskom konvencijom te se na novi način propisuje krivično djelo polno uznemiravanje i novo krivično djelo zloupotreba fotografije i video zapisa polno eksplicitnog sadržaja.

Ovim izmjenama propisiju se i krivična djela protiv časti i ugleda, isključenje protivpravnosti kod ovih krivičnih djela i gonjenje za krivičnih djela protiv časti i ugleda.

Takođe se vrši izmjena zakonodavstva kod krivičnog djela krađa električne energije ili toplotne energije ili prirodnog gasa, promjena porodičnih prilika i povreda ugleda suda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare