Krišto nakon sastanka sa Lajčakom: Prioritet cjelokupna izmjena izbornog zakona

Vijesti 01. maj 202321:35 4 komentara
Vijeće ministara BiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto izjavila je da je "prioritet vlasti u BiH da se najkasnije u narednih šest mjeseci izvrše ograničene izmjene Ustava BiH i cjelokupna izjmena izbornog zakonodavstva da bi se obezbijedila stvarna ustavna ravnopravnost".

Krišto u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom rekla da je “zato neophodno provesti presudu Ustavnog suda BiH o legitimnom zastupanju na svim administrativnim i političkim nivoima, kao i provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava”.

Pročitajte još:

Kako je saopšteno je iz Vijeća ministara BiH, Krišto i Lajčak razgovarali su o evropskom putu BiH, predstojećim reformama i aktuelnim političkim prilikama poslije formiranja vlasti na državnom i entitetskom nivou, s posebnim naglaskom na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Krišto je istakla da nastavak reformi i ispunjenje 14 ključnih prioriteta za napredak na evropskom putu ostaju u fokusu rada Vijeća ministara BiH.

Dodala je da je, zbog složenosti političkog sistema u BiH, za napredak na evropskom putu potrebno puno strpljenja, kompromisa i konsenzusa različitih nivoa vlasti u BiH, te da je podrška evropskih institucija ključna za cijeli proces.

Lajčak je, navodi se u saopštenju, rekao da BiH ima kontinuiranu podršku na svom evropskom putu i da će takva ostati i u budućnosti.

U Mostaru sutra počinje Međunarodni sajam privrede.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare