Kroz mrtvačnicu Pokopa prošlo više od 2.300 preminulih od Covida-19

Vijesti 30. jan 202212:31 0 komentara
Flickr.com / Ilustracija

Od pojave koronavirusa, kroz mrtvačnicu KJKP “Pokop“ d.o.o. Sarajevo prošlo je više od 2.300 preminulih osoba koje su bile zaražene. U periodu mart-april 2021. dešavalo se da je smještajni kapacitet mrtvačnice popunjen, te se na različite načine pronalazilo rješenje kako bi postupanje sa tijelima preminulih osoba bilo humano, uz dužno poštovanje i pijetet.

U tom periodu, dešavalo se da uposlenici KJKP “Pokop“ imaju 30 ukopa dnevno.

Posebno opremljeni dio mrtvačnice

Pojavom koronavirusa početkom 2020. godine, poslovanje KJKP “Pokop“ Sarajevo je u potpunosti usklađeno sa novonastalom situacijom. Tako je u martu 2020. godine usvojen “Protokol o postupku ugovaranja pogreba, sahrana, dženaza, preuzimanju preminulih od zarazne bolesti, transport, ispraćaj i ukop, higijeni i dezinfekciji, korištenu zaštitnih sredstava i opreme, njihovo odlaganje i uništavanje“, a usklađen je s preporukama, naredbama, iskustvima i saznanjima koja su dostupna.

“Protokolom su obuhvaćene sve aktivnosti koje se odnose na postupanje sa preminulom osobom za koju je utvrđeno ili postoji osnovana sumnja da je bila zaražena virusom korona, te sve mjere zaštite zdravlja uposlenika, sprečavanja daljeg širenja zaraze i očuvanja javnog zdravlja”, kazali su iz “Pokopa” u izjavi za Fenu.

Što se tiče postupanja s preminulom osobom za koju se sumnja da je zaražena koronavirusom, pojašnjavaju, ukoliko je osoba preminula u kućnim uslovima, nakon konstatovane smrti od strane ljekara mrtvozornika, uposlenici “Pokopa“ odlaze posebnim vozilom po tijelo preminule osobe. Prije preuzimanja, usna i nosna šupljina preminulog se prekriva gazom natopljenom dezinfekcionim sredstvom, te se nakon toga polaže u vodonepropusnu, plinonepropusnu vreću, a nakon toga u sanduk.

Ukoliko se radi o osobi koja je preminula u bolničkim uslovima, sve radnje vezane za preuzimanje preminulog se rade u skladu sa navedenim protokolom s kojim su usklađene procedure zdravstvenih ustanova.

Nakon preuzimanja, tijelo preminule osobe se odlaže u posebno opremljeni dio mrtvačnice koja se nalazi u sklopu gradskog groblja “Bare“. Porodici preminulog savjetuje se dezinfekcija svih kontaktnih površina i prostorija u kojima je preminuli boravio.

Prilikom obavljanja svih navedenih aktivnosti, uposlenici KJKP “Pokop“ su obučeni u zaštitna odjela, te je obavezno nošenje rukavica, maske koja pravilno prekriva nos i usta, natikača i zaštitnih naočala. Nakon svakog preuzimanja osobe koja je preminula od zarazne bolesti, vrši se dezinfekcija zaštitne opreme, čišćenje i dezinfekcija vozila, a jednokratna zaštitna oprema se odlaže u posebne plastične vreće određene za odlaganje te vrste otpada.

S aspekta vjerskih obreda, oni se obavljaju u skladu propisima vjerskih zajednica, poput Islamske zajednice, Vrhbosanske nadbiskupije i Mitropolije dabrobosanske.

U tom smislu je Vijeće muftija Islamske zajednice donijelo i Fetvu o gasuljenju, opremanju i dženaza-namazu osobi koja je umrla usljed zarazne bolesti.

Prilikom samog ukopa, za sve prisutne obavezno je držanje distance i nošenje maske.

Imajući u vidu da su Kantonalno javno komunalno preduzeće, te da pored ukopa i organizacija sahrane, sprovoda, Pokop obavlja i održavanje grobljanskih površina na više od 1.200.000 m 2 , a dijapazon usluga koje pruža je veliki.

“Imperativ našeg poslovanja je da svi poslovi iz oblasti pogrebnih usluga i održavanja budu obavljani blagovremeno i zadovoljavajuće po obimu i kvalitetu, što u ovim izazovnim vremenima iziskuje angažman svih materijalnih i ljudskih resursa u punom kapacitetu”, ističu u KJKP Pokop.

“Tu smo da pomognemo ljudima”

Ali i pored velikog obima posla, dodaju, broj zaraženih uposlenika je bio minimalan, a to znači da je Uprava preduzeća pravovremeno poduzela sve potrebne mjere i aktivnosti, te osigurala dovoljne količine zaštitnih sredstava, kako bi se spriječilo širenje zaraze. Uposlenici “Pokopa“ su vakcinisani čim su se stekli uslovi za to.

“Cijeneći specifičnost djelatnosti, te posebno emotivno stanje u kojima stranke dolaze u naše prostorije, prioritet našim uposlenicima je da se sve aktivnosti i procedure od preuzimanja do ukopa preminulih osoba obavljaju profesionalno, efikasno i sa visokim nivoom empatije”, podvlače u KJKP “Pokop”.

Također i u pokopnom društvu “Jedileri” kažu da uvijek koriste ono sa čime raspolažu, svesrdno izlaze u susret da pomognu svima koji im se obrate.

“Kao i svi, susrećemo se sa problemima i izazovima ali se nosimo s tim. Nastojimo da porodicama koje su izgubile svoje najmilije budemo i utjeha. Mi svoj posao radimo sa ciljem da bude Bog dragi zadovoljan, ali i oni koji dođu i obrate nam se za naše usluge. Mi smo tu da pomognemo ljudima i tako se i ponašamo”, kazao je direktor “Jedilera” Elvedin Klisura.

Preporučuje građanima da poštuju sve mjere, da zaštite sebe od drugih i druge od sebe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!