Kulelija: Lakše postati ministar, nego predstavnik roditelja u UO Zavoda Pazarić

Vijesti 18. jan 202119:02 > 20:30 0 komentara
N1

Muamer Kulelija, privremeni član Upravnog odbora Zavoda Pazarić i predstavnik roditelja u odboru, ali i brat štićenika Zavoda Pazarić, govorio je za N1 o aktivnostima koje Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine ne bi smjelo ignorisati u predstojećem razdoblju.

Kulelija ističe da je zabrinjavajuće da više od godinu dana nema epiloga slučaja u Zavodu Pazarić te da nadležne institucije nisu učinile ništa da se poboljšaju uslovi rada u ovoj ustanovi.

“Žalosno je da još uvjek nemamo sudski epilog ove priče. Da odgovorni za ovo još uvjek rade u Zavodu a možda i u ministarstvu. Sudski epilog i podizanje optužnica bila bi prekretnica za Zavod Pazarić, koja se još uvjek nije desila. Da se više ne vraćamo na ono što nije urađeno. Mislim da je sada važnije prezentovati javnosti šta Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH planira uraditi u Pazariću, što je nas roditelje/srodnike zgrozilo”, kazao je.

Član UO ispred predstavnika roditelja u odboru Zavoda Pazarić upozorava da ih je resorno ministarstvo ne planira uključiti u novim upravnim i nadzornim odborima.

“Ministarstvo rada i socijalne politike je pripremilo nacrt zakona o ovim ustanovama, u ciju izradu nije uključilo one kojih se ovo najviše tiče, nas roditelje/srodnike te djece, koji predvidja slijedece: U Zavod Pazarić bi se smještala djeca sa smetnjama u psihičkom razvoju i djeca sa poremećajima u ponašanju do 30 godina. Prvo, to znači da djeca koja su sada u Pazariću i imaju više od 30 godina izmještala u druge zavode, koji ima sigurno dvije trećine od okupnog broja. Ja ne znam kome je to moglo pasti na pamet. Ko sebi daje za pravo da o tome odlučuje bez prethodne pismene saglasnosti roditelja/srodnika te djece. Mislim da su ovdje ugrožema osnovna prava te djece a i njihovih roditelja/srodnika. Drugo, nije tačno definisano koja su to djeca sa poremećajima u ponašanju. Znači zajedno sa djecom sa smetnjama u psihičkom razvoju smještala bi se i djeca koja su u sukobu sa zakonom, delikventi, djeca sklona vršnjačkom nasilju itd. Ovo je nedopustivo”, rekao je.

Kulelija dalje tvrdi da u članu 40. Zakona piše da će Zavod u Upravnom Odoboru imati jednog člana iz predstavnika roditelja/srodnika. Ali tog člana bira Ministarstvo i mora ispunjavati sve uslove konkursa.

“Lakše je izgleda postati ministar nego predstavnik roditelja/srodnika u Upravnom Odboru Zavoda. Isto tako tačka 3 tog prijedloga zakona predviđa da ukoliko ne konkuriše niko od pretstavnika roditelja/srodnika ili ukoliko ne ispune te famozne uslove, zamjenu za člana UO ispred roditela/srodnika će imenovati ministarstvo. Zar ovo nije smiješno? Očigledno je da opet žele da imaju samo svoje predstavnike u UO, da bi mogli raditi sta žele i da javnost ne zna ništa o tome”, smatra Kulelija.

Muamer Kulelija dalje objašnjava da predstavnika roditelja u UO bilo kojeg Zavoda ne treba birati ministarstvo niti bilo ko drugi, nego Vijeće roditelja.

“Treba oformiti Vijeće roditelja svakog zavoda i da onda roditelji/srodnici sami biraju ko će ih zastupati, predstavljati u tom Upravnom Odboru. Mislim da je samo tako ispravno i transparentno. Jer na kraju krajeva ko može bolje zastupati, čuvati i braniti interese te djece sem nas roditelja/srodnika te djece. Iskreno se nadam da će ministarstvo i onu koji rade na ovome, uzeti u obzir ove primjedbe nas roditelja/srodnika i u finalnoj verziji ispraviti ove propuste koje su svjesno ili nesvjesno uradili, inače ovo sve neće imati nikakvog smisla“, zaključuje srodnik jednog od štićenika Zavoda u Pazariću.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!