Kupovina stana u BiH Sizifov posao: Ukidanje PDV-a na prvu nekretninu predizborni spin ili uistinu olakšica?

Vijesti 20. sep 202422:39 0 komentara

Bosnu i Hercegovinu napustilo je 36 posto građana, između ostalog, zbog nemogućnosti rješavanja stambenog pitanja. Iako na dugom štapu, u najavi su konačno lijepe vijesti. Vladajuća većina na državnom nivou pokrenula je proces ukidanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine. Dok su sigurni da opstrukcija u parlamentu neće biti, kritičari spočitavaju da se radi o predizbornom igrokazu i teško provodivom zakonskom rješenju.

Obezbijediti krov nad glavom odavno se poistovjećuje sa Sizifovim poslom, posebno posljednjih godina. BiH je napustilo 36% građana, mahom mladih, između ostalog, zbog ovoga.

“Ja živim s roditeljima”, kaže jedan građanin Sarajeva, a na pitanje da li ima uslove kupiti vlastiti stan, odgovara: “Trenutno ne, trenutno sam nezaposlen.”

Da nisu krov nad gladom obezbijedili ranije, teško da bi to mogli sada, stava su stariji.

“Po ovim cijenama koje vidim, to je prilično težak posao za bilo koga, pogotovo naše mlade”, smatra naš sagovornik.

Cijenama koje dosežu nebo – od tri do sedam hiljada po kvadratu. Međutim, u najavi su lijepe vijesti. Vladajuća većina na državnom nivou pokrenula je postupak za ukidanje poreza na dodatu vrijednost pri kupovini prve nekretnine. Uslova, kažu, nema.

“Ovo neće važiti samo za neke mlade bračne parove, do 35 godina ili za djecu poginulih boraca, ili bilo koju kategoriju. Ovo važi za svakog pojedinca koji živi u BiH, koji ima državljanstvo BiH i koji nema riješeno stambeno pitanje”, ističe  Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH.

Ovo zakonsko rješenje koje se, kako kaže Amidžić, neće odnositi na kupovinu luksuznih stanova, uticaće, u početku, na pad javnih prihoda, ali je, ocjenjuje, ekonomski održivo. Iako je mnogo pitanja koja čekaju odgovor, određeni elementi su definisani, a prijedlog zakona napisan, umiruje resorni ministar.

A već na narednoj sjednici Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH ova inicijativa bi trebalo da se nađe pred parlamentarcima.

“I ono što je bitno naglasiti je da će ovaj prijedlog zakona ići u redovnoj, a ne hitnoj proceduri. Želimo da se kolege iz opozicije, takođe, uključe”, kaže Mia Karamehić – Abazović, poslanik NIP-a u PD PS BiH.

Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, isitiče da je Vlada KS ranije uradila već nešto slično.

“Kroz porez na nepokretnosti, uradila, oslobađajući onih 5% određene kategorije, za određene kvadrate stanova”, dodaje.

Elvir Karajbić, poslanik u Parlamentu FBiH dodaje da se ovaj postupak ne odnosi na pravna lica.

“Odnosi se samo na fizička lica koja nemaju riješeno stambeno pitanje. Ovo je poreska olakšica, ovo je prvi korak, a svi nivoi vlasti mogu se ogledati na ovaj primjer”, pojašnjava.

No, iako ne spore važnost ove poreske olakšice, mnogima je sporan tajming.

“Radi se, apsolutno, o predizbornom, populističkom spinu, namijenjenom lokalnim izborima. S druge strane mi je problematična argumentacija samog ministra koji je naveo da se ovim želi spriječiti pad potražnje za nekretninama. Ko god zna osnove ekonomije, to znači da će rastom potražnje rasti ponovo cijene”, kaže Damir Bećirović, ekonomski stručnjak.

Za vladajuću većinu, ovo je, pak, pravi trenutak.

“Mene interesuje da li sad u BiH postoji ijedan politički akter koji ima hrabrosti i spremnosti da kaže da neće da podrži jedno ovakvo zakonsko rješenje”, pita Amidžić.

Koje će, siguran je, biti usvojeno, zbog čega poručuje svima, koji su trenutno u fazi kupovine svoje prve nekretnine, da ne zaustavljaju taj proces do usvajanja zakona i time eventualno rizikuju da cijena nekretnina bude povećana. S druge strane, Bećiroviću zakon djeluje veoma teško provodiv. Najprije jer će se, po svemu sudeći, raditi o povratu PDV-a, što je komplikovano i zahtijeva proceduru izmjene zakona koje se tiču povrata poreza. Zatim, što ovim rješenjem nisu obuhvaćene već prometovane nekretnine, odnosno, stariji stanovi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!