Kupres u RS: Nekada bogato mjesto sa stotinama djece danas ima samo 10 učenika

Vijesti 13. sep 202116:28 0 komentara
N1

Da li ste znali da Bosna i Hercegovina ima dva Kupresa? Opština podijeljena dejtonskim granicama dobila je dvije, a od kada je Ustavni sud zabranio prefiks srpski nose isto ime. Kupres u Republici Srpskoj je jedna od najnerazvijenijih opština kod nas, ima oko 200 stanovnika i nema vodu.

Na ulazu u Kupres u Republici Srpskoj su gostiona i prodavnica u jednoj kući. Tu decenijama Stana Marić dočekuje goste.

“Došli smo ‘97. i ostali smo tu ali mi je muž 2021. poginuo ali se ćerka vratila iz Amerike i nastavila ovo raditi. Može li se živjeti od ovog posla? Moglo bi da nije dužnika ali smo se opametili pa ne dajemo više na veresiju”, kazala nam je Stana.

Srećna je zbog povratka ćerke, unuke koja je odlučila da se uda ovdje, ali kaže masovnog povratka i života neće biti dok se ne riješi problem vode.

“Nama je obećano, jednom dolazio Dodik tu i obećao vodu, ali ništa nije uradio”, dodala je.

Voda neophodno potrebna

Za vodu moli i zamjenica načelnika, koja se iz Vojvodine vratila na djedovinu.

“Ja znam da je taj projekat skup, ali da bar za početak imamo cisternu. Ova godina je sušna, lokve su sve prazne. Za deset dana ja ne znam šta će biti sa stokom”, kazala je Jovana Kureljušić, zamjenica načelnika Kupresa.

Mještani su počeli da prodaju po čitava stada ovaca da ne bi uginule od žeđi.

Dobra vijest je stigla za proizvođače krompira. Upravo zbog Jovaninih istupa u medijima u Ministarstvu poljoprivrede saznali su da je potrebna i opštini donirali mašinu za vađenje i čišćenje krompira.

“Značiće puno. Mi bi ovdje troje, četvoro čejadi 4-5 dana vadili a ona će to za nekoliko sati uraditi”, kaže Đuka Zubić.

“Ovdje su mala gazdinstva i oni sigurno nisu u prilici da sebi kupe mašine koje su im potrebne i evo mi smo počeli pa ko god može da pomogne i pozivamo da dođu i vide ovakve opštine i pomognu razvoj poljoprivrede na ovom prostoru”, izjavio je Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi RS.

Ovo je prije rata bio bogat poljoprivredni kraj, danas je tu uglavnom starija populacija. U školi je bilo stotine djece, danas u dvije učionice su četiri razreda sa ukupno desetoro đaka. U više razrede osnovne škole idu u susjedne Strojice, a srednjoškolci put Šipova ili Banjaluke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!