Kur'anski imperativi ramazana

Vijesti 02. apr 202217:38 > 22:10 0 komentara
N1

Ratovi, glad, pandemija, migracije, teška ekonomska situacija – opterećenja su modernog doba kojeg živimo.

Poruke i pouke muslimani čitaju u Svetoj knjizi Kur'anu koji i propisuje post mjeseca ramazana, a čiju suštinu često prekriva komercijalizacija i banaliziranje, na što upozoravaju mnogi islamski učenjaci. Zbog toga je, navode učenjaci, upravo Kur'an vodilja do iskonskih vrijednosti.

“O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili…” jedan je od ajeta, redova iz dijelova Kur'ana, učenog prvog dana svetog mjeseca muslimana.

Citirani ajet slušamo na mukabeli, učenju i slušanju Kur'ana, u Carevoj džamiji gdje pojašnjenja tražimo od imama i hafiza Sadrudina Išerića. “Morska pjena je na površini i obični čovjek to vidi, ali šta je u dubinama i šta je prouzrokuje ne zna“, kaže hafiz Išerić i dodaje : “zapadni čovjek se igra božanstva i uzima sebi za pravo da on odlučuje šta je dobro, a šta ne.

Allah kad hoće nešto, vallahu galibun ala emrihi, kako se kaže u suri Jusuf, Allah izvršava ono što je On odredio, dakle ništa mimo onoga što je On odredio ne može se dešavati. Bitno je samo da iskoristimo ovaj ramazan da se vratimo sebi i onima oko nas i samo da to tako prenosimo. Znate vrlo često se ljudi pitaju šta je s islamskim svijetom? Ne treba plaho daleko ići, samo se vratite u svoju mahalu . Pogledajte kakvo je stanje muslimana, da li se paze da li se čuvaju, da li obilaze jedni druge i sve ćete odgovore kroz to dobiti.

Za odgovorima traga i 77 – godišnji Mehmed Muhović. Posti 65. ramazan.

Ovo je da dušu osvježi nama vjernicima. Ramazan dušu na osvježava.

Nekoliko stotina metara iznad Careve, Hadžijska džamija. Ovdje se tradicionalno uči ženska hafiska mukabela. Nakon dvije godine pauze, zbog pandemije koronavirusa, na redovnu terapiju duše došla je kako kaže 80 -godišnja, Zekija Hadžialić.

Puno mi je nedostajalo to, puno. Učila sam sama ali nije to to.”

Vi se trudite i radite, a Uzvišeni Stvoritelj će vidjeti vaš trud“, ajet je kojim se u životu povodi Ehlimana Godinjak, jedna od deset hafiza koje uče žensku mukabelu.

Kako živimo u teškim vremenima, cijeli svijet je u nekoj vrsti krize, treba se podsjetiti da je Gospodar svih svjetova Milostiv prema svim stvorenjima sviju opskrbljuje, posebno prema vjernicima, i nama obećava da ukoliko Ga budemo svjesni i u Njega se pouzdamo, ko Gospodara bude svjestan on će mu dati izlaz i oskrbit će ga odakle se i ne nada.”

Čovjek kada uzme Kur'an i Kerim, kada uči, kada Ga iščitava ima za cilj da ga razdrma da ga probudi, ako si bio u gafletu nekome da ti kaže stani vrati se nazad i razmisli malo o tim svojim pitanjima zbog čega si ovdje , koja je svrha tvog boravka ovdje i gdje ideš” – kaže Išerić.

Stoga, između zadovoljstva na prolaznom i zadovoljstva na vječnom svijetu, islamsko učenje kao imperativ odluke nalaže životni put sredine, okrenut zadovoljstvima vječnosti, uz strogo poštivanje propisa i zahvale Uzvišenom Stvoritelju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!