Kurt: U ovoj zemlji možete biti lopov, ratni zločinac, lagati, ali ne LGBT osoba

Vijesti 25. jun 202218:04 1 komentar
N1

Novinarka Senka Kurt redovno daje podršku LGBT osobama u javnom životu, a i ove godine učestvuje na Povorci ponosa.

“Svi smo sretni i svi smo veseli i vrlo ponosni što smo danas tu. Reći ću ono što ja osobno mislim, ja ovo radim zbog vlastite ravnopravnosti, ja ovo radim zbog vlastitog djeteta.
Ja ovo radim zbog vlastite obitelji, ja sam ovdje zbog mojih prijatelja koji su i homoseksualnih opredjeljenja i straight. Ja ovo radim zbog budućnosti BiH. Mnogi će reći šta ona radi za BiH. Dakle puno radimo svi mi koji danas hodamo
pokušavamo osigurati ravnopravnost za sve naše prijatelje, pokušavamo reći donositeljima odluka u ovoj zemlji da nismo svi jednaki pred zakonom i pokušavamo i onima koji vode ovu državu, posebno ovaj kanton. Da ne postoje oni koji imaju više i manje prava.” kazala je Kurt.

Kurt je u razgovoru za N1 kazala da bi voljela  da aktuelne vlasti da danas hodamo zato što je Ustav dao pravo da hodamo.
“Teško smo osvojili slobodu 92-95 svako na svoj način, ja ne želim svoju slobodu osvajati u rovovima, ako moram osvajati slobodu na ulicama sa ovim divnim prekrasnim ljudima. Koji pjevaju, plešu, zvižde onda dajte. Samo dajte.”

Kurt se ovrnula i na privatnu objavu kontra Povorke koju je na službenoj stranici MInstarstva privrede KS objavio ministar Adnan Delić.

“On je zapravo iskazao osobni stav, ali na zvaničnoj stranici Ministarstva, taj stav postaje zvanični stav ministra privrede te i same vlade kantona Sarajevo. Ja očekujem, mada moja očekivanja uvijek budu iznevjerena, da se Vlada očituje oko takvog stava ministra, dakle njegovo je privatno pravo da ne podržava. Kao što je naše privatno pravo da podržava, takođe ne bih voljela da se koriste resursi, jer svi znamo da se objave na Facebooku, plaća iz budžeta od svih nas građana Bosne i Hercegovine. Dakle poštujem stav ministra Delića da ne podržava Povorku ponosa, ali takođe što bi rekli neki, neka ostavi taj stav u svoja četiri zida.” kazala je Kurt.

Kurt je kazala da u ovoj zemlji možete biti fašista i ratni zločinac ali ne i LGBT osoba.

“Ono što mene boli u ovoj zemlji možete biti fašista, možete biti optuženi za kriminal i korupciju. Možete lagati, krasti, možete biti ratni zločinac, ali ne smijete biti osoba koja pripada LGBT populaciji. Ja jednostavno ne želim da živim u takvoj zemlji.
Ako ljudima koji su protiv današnjeg događanja, koje je prekrasno, šareno, lijepo, treba objašnjavati zašto ovo nije pogrešan put. Onda imamo problem sa cijelim društvom, sa cijelim sistemom.” kazala je Kurt za N1.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare