Kurtagić za N1: Brzo smo reagovali da ne bi došlo do ozbiljnijih problema

Novi dan 05. jul 202209:00 > 09:471 komentar
Izvor: N1

Adnan Kurtagić - licencirani skiper na divljim vodama koji je iz Une na sigurno izvukao dva holivudska kaskadera na jednom od setova snimanju filma, bio je gost N1 televizije.

Kurtagić je ispričao šta se desilo na snimanju jedne od scena za film “Wild River”.

“Uobičajeni jedan kadar je bio gdje su kaskaderi plivali uzvodno. Ranije smo ih upozorili. U nekoliko ponavljanja scene malo su otišli u stranu pa smo brzo reagovali da ne dođe do ozbiljnijih problema”, kaže Kurtagić.

Istakao je da su ih ranije pripremali za snimanje te scene i  objasnili im rutu kojom se moraju kretati.

“Oni su se morali spuštati tom linijom koju smo im pokazali, ali to je voda i priroda i ne možete uvijek predvidjeti. Pratili smo ih i kolega mi je rekao da idu u pogrešnom smjeru i znao sam šta se može destiti. Vodostaj Une je bio malo viši i slapovi su ih zamalo poklopili”, dodaje Kurtagić.

Junak Krajine na Štrbačkom buku spasio kaskadere holivudskog filma “Wild River”

Rekao je da nema čovjeka koji može dvije odrasle osobe izvaditi iz divlje rijeke bez pomoćne opreme koju je imao.

“Ako pogledate slike vidjećete uže za koje sam vezan. Kaskaderi su kvalitetni, ali nemaju toliko iskustva sa divljim rijekama i zato smo bili tu. To je nepredviđena situacija. Ako je slap uspio jednom da ih vrati, vratio bi ih više puta. Vjerovatno im ne bi bilo ugodno da su bili sami”.

“Ima i taj ljudski faktor i želja da se pomogne nekom unesrećenom. Mi promovišemo rijeku Unu i nacionalni park, ljudi nam se vraćaju”, kaže Kurtagić.

Na kraju je apelovao i na građane da ne idu sami u ovakve avanture i da ako vole rafting moraju imatati adekvatnu opremu i skipera.

Zbog ugovora sa produkcijom filma nije otkrivao detalje, ali je istakao da je u odličnim odnosima sa ekipom filma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar