Kvalifikovani elektronski potpis i digitalni identitet zamijeniće duge redove na šalterima?

Vijesti 02. jul 202413:26 0 komentara
F.Z./N1

Od 1. jula ove godine, odnosno juče, u svih pet regionalnih centara IDDEEA-e - Sarajevu, Banja Luci, Bijeljini, Mostaru i Bihaću, građani mogu da dođu i ispune aplikaciju, potpišu ugovore i zvanično pokrenu svoj kvalifikovani elektronski potpis, koji je, u potpunosti, jednako važeći kao i bilo koji ručno potpisan dokument, potvrdio je Almir Badnjević, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine.

“Pogodnosti je mnogo i napokon nešto da dočekamo za šta su građani BiH bili uskraćeni godinama. Osim toga, građani već od februara mogu da koriste bh. digitalni identitet koji je, u principu aktivan i kojem se može pristupiti zahvaljujući svim onim potvrdima koji se dobijaju prilikom dobijanja lične karte. Građani koji nemaju taj obrazac mogu da ga podignu u MUP-u i na osnovu njega mogu da aktiviraju svoj digitalni identitet”, pojašnjava Badnjević.

F.Z./N1

Digitalni identitet i kvalifikovani elektronski potpis su baza svim građanima i svim pravnim licima za razvijanje elektronskih servisa. Ova usluga potpuno je besplatna za sve građane BiH.

Najaveni rat CIPS-ovim prijavama koji je ranije najavio resorni državni ministar, Edin Forto, je započeo. Za četvrtak je najavljena sjednica Savjeta ministara BiH na kojoj bi trebalo da bude usvojen budžet, što će, samim tim, obezbijediti i sredstva za finansiranje dokumenata građana. Forto podsjeća na to da proces digitalizacije u BiH zaostaje za regijom i EU, ali…

“Zakon o digitalnom potpisu iz 2006. godine treba unaprijediti i to će biti jedan od mojih sljedećih napora da na državnom nivou dogovorimo usvajanje tog zakona, koji će u potpunosti biti u saglasnosti sa EU direktivama. Međutim, i postojeći zakon dozvoljava nam da krenemo u digitalnu transformaciju”, kaže Forto.

F.Z./N1

Pogodnosti će, kaže, imati i prevoznici, što će im vidno okašati poslovanje. IDDEEA više neće biti štamparija ličnih karata i pasoša nego mašina za digitalizaciju, zaključuju naši sagovornici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!