Laburisti zatražili prava za pripadnike tzv. “Autonomne pokrajine Zapadna Bosna”

Vijesti 06. apr 202216:30 > 16:35 1 komentar
Laburisti BiH, N1

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sa 78 glasova ZA usvojio je Prijedlog zakona o pravima boraca i članovima njihovih porodica, po skraćenoj proceduri. Tome je prethodila rasprava između Elme Đogić, zastupnice Laburističke stranke BiH i Hamdije Abdića, zastupnika SDA.

Naime, Đogić se osvrnula na navedeni Prijedlog zakona o pravima boraca i članovima njihovih porodica navodeći presude Ustavnog suda iz 2005. i 2013. godine rekavrši da je etiketiraju godinama kao autonomaša, izdajnika i agresora.

POVEZANA VIJEST

“Tad je Ustavni sud skinuo tu etiketu i rekao da se Zakon o pravima boraca i članovima njihovih porodica mora dopuniti na način da se pripadnici Narodne odbrane autonomna pokrajina Zapadna Bosna smatraju braniocima u smislu zakona, da se njihova prava, kao i prava njihovih porodica uređuju u svim oblastima i nivoima vlasti kao i ostalim braniocima u smislu ovog zakona shodno Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini. Ako se to ne uvrsti, onda je to nepoštivanje zakona. Krivičnu odgovornost za ovo snosi Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom jer je na temelju ovih presud 2017. godine kada se razmatrao ovaj zakon po skraćenom postupku. Prećutno se prešlo, samo su formalno ove presude uvrštene u zakon, međutim, suštinski je onemogućeno ovim ljudima da se uvrste i da ostvare svoja prav”, kazala je Đogić.

Hamdija Abdić je replicirao na ove izjave rekavši da mu se u jednom trenutku učinilo da se Đogić “dozvala pameti” i počela podržavati Armiju RBiH, odnosno, borce koji su branili BiH.

“Međutim, kako je dalje pričala, došla je na svoje i do onih koji su napadali ovu zemlju, koji su je izdali, a na kraju je pokušala poentirati s tim da trebaju dobiti penziju oni koji su izdali i napadali BiH. To bi isto bilo kao kada bi ovi sada koji se bore u Donjecku i Lugansku i kada Ukrajina ako Bog da pobijedi, da onda Ukrajina svojim braniocima da penziju. A ona bi izgleda voljela da se ovo što treba ići borcima da u Agrokomerc jer oni bez njega ne mogu nijednu tačku proći da se to ne pomene. Naravno da ona nema pojma o tome i da je ona ljubitelj onih koji su napadali ovu državu i da se ne petlja u priču o borcima Armije RBiH”, poručio je Abdić.

Podsjetimo, nakon ove rasprave Prijedlog zakona je usvojen sa 78 glasova “za” po skraćenoj proceduri.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare