Lagao o ratnoj prošlosti u BiH pri ulasku u SAD pa dobio 70 mjeseci zatvora

Vijesti 30. nov 202310:40 0 komentara
N1/ILUSTRACIJA

Državljanin Bosne i Hercegovine koji živi u Arizoni osuđen je na gotovo šest godina zatvora nakon što je istraga o domovinskoj sigurnosti otkrila da je prikrio umiješanost u ratne zločine od imigracijskih vlasti kako bi se preselio u Sjedinjene Države, objavile su lokalne vlasti u srijedu.

Siniša Đurđić je 1992. kao stražar mučio ljude u zatvoru, prema svjedočenju petorice bh. muslimana koji su bili zatvoreni u logorima, saopštio je Ured tužitelja SAD-a, Distrikt Arizona.

Đurđić je dobio status izbjeglice i stalni boravak u SAD-u lažući o svojoj prethodnoj vojnoj i policijskoj službi, dodaje se u saopštenju, prenosi USA Today.

Imigracijske vlasti uhapsile su i deportirale više osoba povezanih s kršenjem ljudskih prava tokom rata u BiH, a međunarodni sudovi osudili su visoke zvaničnike za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i genocid. U ratu koji je trajao od 1992. do 1995.procjenjuje se da je žživote izgubilo oko 100 hiljada osoba a raseljeno je njih 2,2 miliona. Preko 8 hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno je u masakru u Srebrenici u julu 1995. godine.

Okružna sutkinja Jennifer Zipps osudila je 50-godišnjeg Đurđića na 70 mjeseci zatvora i tri godine uvjetno nakon što je u maju proglašen krivim za prijevaru s vizom i dvije tačke optužnice za pokušaj nezakonitog pribavljanja državljanstva.

“Pohvaljujemo hrabrost i upornost Bosanaca koji su svjedočili protiv optuženika i smatrali ga odgovornim za njegove lažne izjave dok je tražio pravni status u Sjedinjenim Državama,” rekao je američki državni odvjetnik Gary Restaino.

Hapšenje nakon višegodišnje istrage

Đurđić se 2000. preselio u Tucson, Arizona, u sklopu programa za izbjeglice, saopštilo je američko tužiteljstvo. Devet godina kasnije, Državna sigurnosna istraga pokrenula je istragu nakon što je primila popis srpske policijske brigade osumnjičene za ratne zločine tokom 1990-ih. Đurđić je bio naveden kao pripadnik brigade, a njegova je umiješanost potvrđena u višegodišnjoj međunarodnoj istrazi, tvrde tužitelji.

Đurđić je bio čuvar u dva zarobljenička logora sjeverno od Sarajeva, a oba je osnovala vojna jedinica bh. Srba koja je zagovarala etničko čišćenje tokom rata, saopštilo je američko državno odvjetništvo.

Ali Đurđić je više puta lagao o svojoj prošlosti u imigracijskim zahtjevima, dodaje se u sudskim dokumentima, koji se raspituju o sudjelovanju u ratovima, zatvorima i korištenju oružja.

Ostali s vezama s ratnim zločinima uhićeni ili deportirani

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!