Lagumdžija u UN-u najavio održavanje Ekonomskog foruma u Sarajevu posvećenog EU Planu rasta Zapadnog Balkana

Vijesti 17. okt 202408:13 0 komentara
BH Mission

Na “Dijalogu između država članica i rezidentnih koordinatora”, održanom danas u Ujedinjenim nacijama, Nj.e. Zlatko Lagumdžija, Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, održao je zapažen govor, naglašavajući uspjehe svoje zemlje i neophodnu ulogu sistema rezidentnih koordinatora UN-a u napredovanju ka realizaciji Agende 2030. Njegovo izlaganje istaknulo je značaj saradnje s UN-om, aktivnosti na izgradnji mira i regionalne inicijative za integraciju.

Lagumdžija je u uvodnim riječima potvrdio opredijeljenost Bosne i Hercegovine ka održivom razvoju i miru, zahvalivši se rezidentnoj koordinatorici UN-a, Ingrid Macdonald, i UN timu u BiH na njihovoj ključnoj ulozi u usklađivanju lokalnih aktivnosti sa globalnim ciljevima razvoja. „Naš napredak ne bi bio moguć bez neprocjenjive podrške UN sistema,“ istakao je, naglašavajući uticaj strateške saradnje s UN-om u Bosni i Hercegovini.

Lagumdžija je izdvojio formiranje Upravnog odbora za izgradnju mira u Sarajevu kao važan korak naprijed. Odbor, kojim zajednički predsjedavaju ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković i Ingrid Macdonald, pruža strateško usmjerenje za aktivnosti podržane Fondom za izgradnju mira generalnog sekretara UN-a. Odbor osigurava koordinaciju među nacionalnim, regionalnim i međunarodnim partnerima, uključujući Evropsku uniju.

Posebno je naglašena važnost ovih napora u kontekstu 30. godišnjice genocida u Srebrenici, koja će se obilježiti 11. jula 2025.„Podrška UN tima u zemlji u pripremama za ovu godišnjicu je nezamjenjiva,“ rekao je Lagumdžija, ističući da će ova komemoracija biti prilika za refleksiju, pomirenje i obnovu opredjeljenja za očuvanje mira. Takođe je izrazio zahvalnost generalnom sekretaru UN-a, Antoniu Guterresu, za kontinuiranu podršku “Majkama Srebrenice” i potvrdio da će zajedno s njim prisustvovati obilježavanju ove važne godišnjice.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Lagumdžija je istakao da Bosna i Hercegovina, zajedno s Italijom, predvodi “Radnu grupu za Zapadni Balkan 2030” i usklađivanje ciljeva održivog razvoja s evropskim prioritetima. Ovu inicijativu je opisao kao ključnu za stabilnost regiona i ekonomski rast.

Najavio je i predstojeći Ekonomski forum BiH, koji će se održati u Sarajevu u oktobru. „Učešće UNDP-a i UN tima u zemlji obogatit će rasprave o ključnim temama, uključujući plan rasta, razvoj ljudskih kapaciteta, jačanje institucija i održivo finansiranje,“ rekao je Lagumdžija, naglašavajući važnost ovih razgovora za evropske integracije Zapadnog Balkana.

U završnim riječima, Lagumdžija je pozvao na nastavak i jačanje saradnje sa sistemom rezidentnih koordinatora i širim UN mrežama. Pozvao je države članice da podrže poziv generalnog sekretara za dodatno finansiranje i resurse za ovaj sistem, naglašavajući njegovu učinkovitost u promovisanju održivog razvoja.

„Odlučni smo da nastavimo putem održivog razvoja, mira i prosperiteta—ali to ne možemo postići sami,“ zaključio je Lagumdžija. „Zahvalni smo UN rezidentnoj koordinatorici i UN timu u zemlji na njihovoj posvećenosti i radujemo se još intenzivnijoj saradnji u budućnosti.“

Ovaj dijalog na visokom nivou, kojim je moderirao Oscar Fernandez-Tarano, pomoćnik generalnog sekretara iz Kancelarije za koordinaciju razvoja, okupio je ključne zvaničnike UN-a, uključujući Aminu Mohammed, zamjenicu generalnog sekretara, i predstavnike država članica. Interaktivna razmjena omogućila je rezidentnim koordinatorima i diplomatama da podijele uvide i istraže načine za ubrzanje realizacije Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u različitim regionima.

Aktivno liderstvo Bosne i Hercegovine i posvećenost njenih partnera istaknuli su važnost globalne saradnje u prevazilaženju izazova i ostvarenju Agende 2030 za održivi razvoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!