Lagumdžija u Ženevi: Uključiti zemlje Zapadnog Balkana u zdravstveni prostor EU

Vijesti 15. jan 202312:37 2 komentara
N1

Zlatko Lagumdžija prisustvovao je na trodnevnom skupu posvećenom ključnim globalnim izazovima u organizaciji Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC) i Ujedinjenih Nacija (UN) u Ženevi.

Kao moderator panela o rizicima pred kojima se svijet nalazi u narednom desetogodišnjem period Zlatko Lagumdžija je prezentirao rezultate NGIC istraživanja provedenog među pozvanim liderima političkog, poslovnog i akademskog života iz 20 zemalja sa 5 kontinenata.

U izborima između četiri segmenta globalnih rizika na prvom mjestu sa 44 posto se nalazi rizik od “razbijenog svjetskog poretka”, sa 33 posto slijedi “neuspjeh u zaustavljanju klimatskih promjena”, “energetska kriza” sa 16 posto i “zarazne bolest i pandemije” sa 7 posto.

Očigledno je su najveći konkretni globalni rizici koji se primarno očituju kroz klimatske, energetske i pandemijske krize, prije svega, posljedica razbijenosti sveukupnog svjetskog poretka te slabosti multilateralnih organizacija, nepoštivanja međunarodnog prava i univerzalnih vrijednosti savremene civilizacije. Ovo posebno pogađa zemlje u razvoju i zemlje regiona među kojima je Zapadni Balkan neintegrisan u euroatlantske strukture.

Kao jedan od uvodničara na panelu globalnoj zdravstvenoj strategiji, zajedno sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Ghebreyesusom, Lagumdžija je izložio koncept proširenja nedavno najavljene Evropske Zdravstvene Unije koja u startu mora uključiti i zemlje Zapadnog Balkana u cjeloviti zdravstveni prostor EU.

Na marginama ovog NGIC UN skupa je održana i četvrta sjednica Organizacionog odbora X Globalnog Baku Foruma (GBF) koji se održava početkom marta ove godine. Jedna od tema će biti posvećena integracijama Zapadnom Balkanu u svjetlu izazova sa kojima se EU suočava nakon agresije na Ukrajinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare