Lajčak: Zajednica nije jedini što treba primijeniti, Srbija ima mnogo neriješenih obaveza

Regija 30. okt 202309:19 0 komentara
N1 BiH

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak, podvukao je neophodnost da, pored Zajednice opština sa srpskom većinom, što je obaveza Kosova, i Srbija mora da primijeni sve članove Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

“Ovo (Zajednica) nije jedini element koji treba sprovesti. Srbija, takođe, ima mnogo neriješenih obaveza iz Sporazuma i moramo da vidimo da implementacija napreduje paralelno, kako bi i Kosovo i Srbija dobili ono na šta su se obavezali”, naveo je Lajčak na društvenim mrežama, kako piše Slobodna Evropa.

Osvrćući se na najnoviji prijedlog o statutu Zajednice, koji je stranama predstavljen 21. oktobra prilikom posjete takozvane “velike petorke”, Lajčak je naglasio da se radi o modernom evropskom načinu za rješavanje osjetljivog pitanja zaštite manjina, u skladu s najboljom evropskom praksom i standardima i koje “ne prelazi crvene linije strana koje su prethodno definisane”.

Potvrdio je da su obje strane imale komentare i pitanja u vezi sa ovim evropskim prijedlogom, te je izrazio nadu da će u narednim nedjeljama moći da se razjasne otvorena pitanja i nedoumice.

On je najavio susret glavnih pregovarača Prištine i Beograda kako bi se razgovaralo o narednim koracima u primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

“Sada bi fokus trebalo da bude na unapređenju implementacije Sporazuma bez preduslova ili odlaganja. Kao što su tri evropska lidera jasno istakla, formalnosti ne bi trebalo da stoje na putu ovom važnom procesu”, naveo je Lajčak.

26. oktobra, lideri tri ključne države Evropske unije zajedno sa predstavnicima institucija EU, odvojeno su razgovarali s premijerom Kosova Albinom Kurtijem (Aljbin) i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!