Lavrov pohvalio Milanovića: “To je iskreno i pošteno”

Regija 18. jan 202312:18 0 komentara
N1

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi osvrnuo se i na nedavnu izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića iz Vukovara.

Riječ je o Milanovićevoj izjavi da NATO u Ukrajini vodi posrednički rat protiv Rusije, što je Lavrov u srijedu ocijenio poštenom i otvorenom izjavom, javlja ruska agencija TASS.

Pročitajte još:

Lavrov je kazao i da količina potpore Ukrajini pokazuje da su ulozi Zapada u ratu protiv Rusije vrlo visoki.

“Kada naši zapadni partneri, s pjenom na ustima, tvrde da nisu u ratu s Rusijom, da samo pomažu Ukrajini da se nosi s agresijom i obnovi svoju teritorijalnu cjelovitost, očito su lukavi”, dodao je Lavrov.

Žestoko napadajući Sjedinjene Američke Države, Lavrov se dotaknuo i rata koji se vodio 90-ih godina.

“SAD je uništio i Irak i Libiju, u Jugoslaviji su odlučili uništiti Balkan, između ostalog i da bi se dodvorili Njemačkoj koja je priznala Hrvatsku i Sloveniju, čime je presječena mogućnost stvaranja drugačijeg formata između balkanskih zemalja”, rekao je Lavrov, prenosi ruska agencija RIA novosti.

“Postupci SAD-a kao Hitlerovi i Napoleonovi”

Lavrov je nedavne akcije Sjedinjenih Država usporedio s onima Adolfa Hitlera i Napoleona Bonapartea, rekavši da je Washington također pokorio Europu kako bi vodio rat protiv Moskve.

Rekao je da su nacistički vođa i francuski car jednom pokušali upotrijebiti istu taktiku protiv Rusije.

“Sjedinjene Države preko Ukrajine vode rat protiv naše zemlje s istim ciljem: Konačnim rješenjem ruskog pitanja”, rekao je Lavrov novinarima na godišnjoj konferenciji za novinare.

Nema ozbiljnih prijedloga za mir u Ukrajini

Lavrov je rekao da Moskva tek treba vidjeti ozbiljne prijedloge za mir u Ukrajini i da su ideje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija o toj temi neprihvatljive.

Lavrov je rekao da je Moskva spremna razgovarati o sukobu sa zapadnim zemljama i odgovoriti na ozbiljne prijedloge, ali da se u takvim razgovorima mora riješiti šira sigurnosna zabrinutost Rusije.

Lavrov je ponovno pozvao NATO da ukloni svoju “vojnu infrastrukturu” iz Ukrajine i drugih zemalja blizu ruskih granica. On je upozorio da će Moskva biti prisiljena poduzeti odgovarajuće mjere na svojoj granici ako se Finska pridruži NATO-u.

Finska i Švedska trenutno su u pregovorima o ulasku u članstvo Saveza. Lavrov je rekao da je Finska dugo bila primjer prijateljskih odnosa, ali da je brzo promijenila svoju retoriku prema Moskvi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!