Lavrov razgovarao sa zvaničnicima Srbije: Posebna pažnja posvećena situaciji u i oko Bosne i Hercegovine

Vijesti 07. maj 202415:05 0 komentara
Sergej Lavrov (REUTERS/Shamil Zhumatov/Pool)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je jučer telefonski sa visokim zvaničnicima Srbije, a tokom razgovora dotaknuli su se i situacije u Bosni i Hercegovini, saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Telefonskom sastanku prisustvovali su predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić, potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i ministar vanjskih poslova Srbije Marko Đurić.

Kako se navodi u saopštenju, jedna od tema koje su se istakle tokom razgovora bila je situacija na Balkanu, uključujući situaciju u Bpsni i Hercegovini.

Posebna pažnja bila je posvećena situaciji na Balkanu, rješavanju problema Kosova, te situaciji u i oko Bosne i Hercegovine. Također su naveli jednoglasnost u razumijevanju potrebe oslanjanja na međunarodno pravo i temeljne Rezolucije 1031 i 1244 Vijeća sigurnosti UN-a”, dodaje se.

Podsjećamo, Lavrov je nedavno u izjavi za banjalučku ATV komentirao inicijativu za glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN-a, kazavši kako je cilj Zapada “da se slome Srbi”.

Također je rekao kako u Bosni i Hercegovini predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika “prikazuju kao glavnog negativca, koji navodno ruši Dayton, iako je on, sa svojim timom, jedini koji se u Bosni bori za dejtonske principe”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!