LDS i Naša stranka sada su jedno

Vijesti 21. feb 202212:25 5 komentara
Faruk Zametica/ N1

U centrali Naše stranke danas je potpisan sporazum o pridruživanju Liberalno-demokratske stranke Našoj stranci. Sporazum su potpisali Edin Forto, predsjednik Naše stranke, i Hasib Salkić, v. d. predsjednika Liberalno-demokratske stranke.

Edin Forto je naglasio značaj Liberalno-demokratske stranke u demokratskom razvoju BiH navodeći činjenicu da je to bila prva registrovana politička partija u BiH nakon uvođenja višestranačja.

„Ova godina je presudna za Bosnu i Hercegovinu i u njoj mora doći do ukrupnjavanja liberalnih, građanskih opcija. Ovo je prvi događaj te vrste, a uslijedit će ih još. Ovo je početak rasta Naše stranke, sve više je ljudi koji nam se priključuju i pokazuju interes za naš rad“, rekao je Forto i poželio dobrodošlicu novopridošlim članicama i članovima.

Hasib Salkić je govorio o programskim opredjeljenjima o kojima su rukovodstva dvije stranke razgovarala prije odluke o pridruženju LDS-a. Radi se o stvarima po kojima se ove dvije stranke nisu ni prije razlikovale, kao što su afirmacija ljudskih prava, posebno manjinskih, borba protiv organiziranog kriminala, slobodna ekonomija, neuslovljena etničkom podjelom zemlje, zelene politike, itd. Posebno je naglasio da LDS snažno podržava prijedloge ustavnih promjena koje je predložila Naša stranka.

Novinarima se obratila i Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke. Posebno je naglasila historijsku, lobističku ulogu liberala za BiH. Podsjetila je na dosadašnja lobiranja u Evropskom parlamentu kroz grupaciju ALDE, čija je Naša stranka članica.

Najavila je i niz lobističkih aktivnosti koje Naša stranka planira provesti kako u zemljama EU tako i u SAD-u, saopćeno je danas nakon sastanka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare