Lendo: Pogibija Azre Spahić je posljednji alarm

Vijesti 29. maj 202312:36 2 komentara
Refik Lendo (F.Z./N1)

Stravična saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala mlada doktorica Azra Spahić i u kojoj su još dvije osobe teško povrijeđene posljednji je alarm za cijelo društvo, a naročito strukture vlasti, da se hitnim sistemskim mjerama konačno unaprijedi sigurnost građana FBiH, saopštio je potpredsjednik entiteta FBiH Refik Lendo.

“Život Azre Spahić, nažalost, ne možemo vratiti, ali možemo preciznim, konkretnim i konstruktivnim mjerama maksimalno prevenirati slične situacije i na taj način spasiti živote naših građana. To je naša dužnost i zbog Azre Spahić, zbog Selme Agić, Edine Malkoč, Have Dovadžija i svih ostalih žrtava obijesti neodgovornih vozača, ali i zbog sadašnjih i budućih generacija”, naveo je Lendo nakon stravične saobraćajne nesreće u Sarajevu.

Ograničenje brzine je dobra ideja? Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

Dodao je da je neophodno najprije izmjenama krivičnih zakona i ostalih relevantnih propisa najstrožije inkriminisati bilo kakvo ugrožavanje sigurnosti u saobraćaju, posebno prekvalifikacijom djela poput upravljanja automobilom pod dejstvom alkohola, prekoračenja brzine, vožnje bez položenog vozačkog ispita.

Moramo, naglasio je, unaprijediti i saobraćajnu infrastrukturu koja će sigurnost svih učesnika u saobraćaju podići na viši nivo.

“U svojstvu potpredsjednika FBiH aktivno ću raditi na stimulaciji usaglašavanja i donošenja adekvatnih izmjena zakonskih rješenja. U tome nam je neophodna sinergija svih nivoa vlasti, vlasti, opozicije, stručne zajednice, civilnog društva i svih organizacija i pojedinaca koji mogu dati svoj doprinos za unapređenje sigurnosti građana”, obećao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare