Lendo: SDA će ponuditi novo rješenje prihvatljivo za Osmorku

Vijesti 12. apr 202312:45 1 komentar
N1

Refik Lendo, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine danas je u izjavi za medije nakon održanog sastanka sa preostalim rukovdstvom FBiH, kazao da će SDA u narednom periodu ponuditi novo rješenje. 

Naime, Lendo (SDA) je kazao da je imao posebnu molbu za Lidiju Bradara (HDZ), predsjednicu FBiH i Igora Stojanovića (SDP), potpredsjednika FBiH.

“Vodili smo računa o odluci Parlamenta Federacije koji je inicirao da Christian Schmidt ne donosi bonske ovlasti i, s druge strane, vodili smo računa o sugestijama visokog predstavnika. Smatram da je najbolje da to rješenje donosimo mi, da konačno počnemo raditi ono što je najbolje za nas. Zamolio sam da u narednih sedam dana ne donosimo nikakva rješenja i da će stranka SDA donijeti neko rješenje”, kazao je Lendo.

Bradara najavila novi razgovor sa Lendom: “FBiH treba neka nova energija”

Dodao je kako bi za onda za sedam do deset dana trebao održati novi sastanak na kojem bi analizirali nova rješenja i dali konačni odgovor građanima kako dalje oko formiranja Vlade FBiH.

“To je bio taj zaključak današnjeg sastanka. I sve bi to uradili vodeći računa o zaključcima Parlamenta. Ne bi trebali donositi u narednih 7- 10 dana nikakve zaključke”, istaknuo je.

Na pitanje novinara šta je to SDA konkretno tražila, Lendo je kazao da o tome ne bi sada da govori.

“Konkretno ako mislite na određena ministarstva ja danas ne bih o tome govorio, nešto sasvim drugo ćemo ponuditi. To će biti u interesu građana. Nešto što je dobro. Ponudit ćemo nešto što bi bilo dobro i prihvatljivo za Osmorku. Ne govorim o poziciji premijera”, kazao je Lendo.

Na kraju svog obraćanja kazao je kako SDA nije u cilju da bilo šta blokira.

“Ne želimo da se blokira niti jedan dio. Nastojimo u narednih 10 dana da dođemo do rješenja, prije nego što Schmidt donese odluke. Smatram da je svako rješenje bolje nego što će Schmidt nametnuti neke odluke. Ukoliko donese mi to moramo poštivati”, kazao je Lendo i dodao:

“Inicirat ću razgovor lidera stranka, HDZ, SDP i SDA. Pokušat ću ponovo to da radim, možda ove sugestije Schmidta ih natjeraju da sjednu i kažu jedni drugima šta i kako. Ja sam danas pokušao objasniti da bi bilo najbolje rješenje da pokušamo doći do tog dijela. Promjene Ustava će doći prije ili kasnije, ako ne onda će Schmidt nametnuti neke promejne. Ovo što ćemo mi predložiti nisu promjene Ustava”.

Podsjetimo, Lendo nije dao svoj potpis na Odluku o imenovanju Vlade FBiH zbog čega do predviđenog roka, 6. aprila, Vlada nije formirana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare