Lica sa potjernice Suda BiH

Vijesti 04. dec 202312:46 0 komentara
Sud BiH/Ilustracija

Sud BiH odgovorio je na upit N1 o tome, koje sve osobe Sud potražuje kada su u pitanju ratni zločini i organizovani kriminal, a pravosnažno su osuđeni.

Ukupno je devet osoba na potjernici. Sud BiH traži:

Novaka Đukića
Boška Lukića

Momira Savića
Mirka Todorovića
Sakiba Majhmuljina
Miću Jurišića
Miroslava Duku

Dragana Marjanovića
Iliju Jurića

U predmetu Novak Đukić Sud BiH je 29.10.2014. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice, a 19.10.2015. godine dostavio zamolnicu za preuzimanje izvršenja kazne zatvora nadležnim organima Republike Srbije putem Ministarstva pravde BiH. Đukić je kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. godine naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle. Tada je na “Tuzlanskoj kapiji” ubijena 71 osoba, a više od 150 je ranjeno. Osuđen je na 20 godina zatvora. Prije održavanja kazne otišao je u Beograd na liječenje uoči drugostepene presude i od tada je nedostupan bh. vlastima. Pretpostavlja se da živi u Beograd

U predmetu Sakib Mahmuljin Sud BiH je 28.11.2022. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice. Posljednju informacija koju je Sud zaprimio od Republike Turske jeste ta da osuđeni Sakib Mahmuljin još nije lociran u Republici Turskoj. Mahmuljin je drugostepenom presudom osuđen na 8 godina zatvora zbog toga što kao nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine, nije spriječio ratne zločine nad Srbima u Vozući kod Zavidovića, a koje su počinili pripadnici odreda “El-Mudžahid”. Mahmuljin se nikada nije pojavio na izdržavanje kazne

U predmetu Momir Savić Sud BiH je 18.6.2010. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice i još ne posjeduje informaciju gdje se osuđeni nalazi. Momir Savić, je drugostepenom presudom Suda BiH proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti na području Višegrada 1992. godine. Međutim,  pobjegao je i za njim je raspisana potjernica.

U predmetu Mirko Todorović Sud BiH je 17.6.2009. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice i još ne posjeduje informaciju gdje se osuđeni nalazi. On je drugostepenom presudom osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u zločinima protiv čovječnosti počinjenim u selu Borkovac kod  Bratunca, nije se odazvao pozivu na odsluženje kazne, te je Sud BiH izdao nalog za raspisivanje potjernice. On je zajedno sa Milošem Radićem, proglašen krivim za učešće u zarobljavanju grupe od 14 civila Bošnjaka 20. maja 1992. godine, od kojih je osam streljano, a šest njih je preživjelo. Todorović je boravilo u pritvoru od maja 2007., ali je pušteni na slobodu 30. januara 2009. godine, bez određivanja ikakvih mjera zabrane.

U predmetu Boško Lukić Sud BiH je 20.12.2013. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice i još ne posjeduje informaciju gdje se osuđeni nalazi. Lukić je osuđen na 12 godina zatvora 2014. godine, nakon tri postupka, ali je on u bijegu još priliko izricanja drugostepene presude, na kojoj se nije pojavio.On je zajedno sa Marka Adamovićem (osuđen na 20 godina zatvora) počinio ratne zločine u Ključu u ljeto 1992. godine. Ubijeno je više od 150 bošnjačkih civila, te su vršena nezakonita zatvaranja, premlaćivanja i druga nečovječna djela.

Šira lista na potjernici osuđenih za organizovani kriminal

Sa druge strane, Sud BiH izda je potjernicu i za 27 lica koja su osuđeni za razna krivična djela.

Među zvučnijim imenima je Slobodanka Tošić, koja je uhapšena u akciji “Lutka”, kao dio kriminalne organizacije Darka Eleza.  Optužena je da je u aprilu 2006, po nagovoru Darka Eleza, namamila vođu suparničkog kriminalnog klana Đorđa Ždrala, koga je Elez želio da likvidira. Osuđena je na dvije i po godine zatvoraPosljednji put je viđena 2017. godine, ali nije poznato nalazi li se u Srbiji ili na drugoj lokaciji. Ona se nalazi na interpolovoj crvenoj potjernici.

Većina lica koja se nalaze na potjernici, a koje nam je proslijedio Sud BiH, u bijegu su više od pet godina, a neki su nedostupni bh. pravosuđu i više od jedne decenije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!