Dogovor Trojke i HDZ-a da Lidija Bradara bude predsjednica FBiH

Vijesti 20. feb 202314:50
F.Z./N1

Lidija Bradara (HDZ BiH) je po dogovoru "Trojke" i HDZ-a BiH predložena da bude nova predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine. Potvrdila je to ona danas novinarima nakon sastanke sa jednim od potpredsjendika FBiH Igorom Stojanovićem (SDP BiH). Drugi potpredsjednik Refik Lendo (SDA) nije prisustvovao sastanku.

Bradara je kazala kako su o svemu obavijestili Predstavnički dom PFBiH i Dom naroda, CIK i OHR, i istakla je da očekuje da Predstavnički dom potvrdi ovu njihovu odluku.

“Danas smo iskoristili svoje ustavne ovlasti i ustavne nadležnosti. Nas troje smo potvrđeni i izabrani kadidati za predsjednika i potpredsjdnika FBiH. Lidija Bradara je predsjednica FBiH, a Stojanović i Lendo potpredsjednici FBiH”, istaknula je Bradara.

Izrazila je nadu da će Zastupnički dom što prije donijeti odluku ko je predsjednik a ko su potpredsjednici.

Refik Lendo, član rukovodstva FBiH nije se pojavio na današnjem sastanku. Ovo je treći sastanak bez Refika Lende koji je zakazao sastanak za petak.

Po zakonu, sva tri kandidata moraju se dogovoriti ko će obnašati koju funkciju,

Podsjetimo, Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović izabrani su i zvanično prošle sedmice nakon potvrde Doma naroda FBiH, za rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Sa ukupno 79 glasova ZA, bez suzdržanih i protiv Lendo, Bradara i Stojanović su izabrani za nove rukovodioce Federacije BiH.

Prema zaključku Centralne izborne komisije glasanje je izvršeno prozivanjem svakog delegata, koji se izjasnio o predloženoj listi na kojoj su Lendo, Bradara i Stojanović.

Ranije isti dan njihovo imenovanje potvrdio je i Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad