Ljeposavi dva napadača slomila zubnu protezu, treći put je žrtva napada

Vijesti 07. dec 202319:18 1 komentar
N1

Povratnica srpske nacionalnosti, 77-godišnja Ljeposava Petković, napadnuta je u selu Stošnica, kod Vozuće. Motiv napada je koristoljublje, konstatuju iz policije. Petkovićeva je, nakon što nije imala novac koji su napadači tražili, zadobila dva udarca u glavu, nakon čega je upućena na dalje pretrage u Zenicu. Ovo je treći napad u razmaku od oko godinu dana, upozoravaju iz Udruženja povratak iz Vozuće. Policija, kažu, ne čini ništa.

Da je slučaj prijavljen rano jutros, oko 1.30, potvrđeno je i iz kantonalnog MUP-a. Razbojništvo je, konstatuju, motivisano koristoljubljem. Počinioci još nisu pronađeni, ali se, navode, radi na rasvjetljavanju ovog slučaja.

“Riječ o razbojništvu gdje su dva nepoznata lica nasilno ušla u kuću i od ženske osobe tražili novac te se potom udaljili u nepoznatom pravcu. Kod ženske osobe su potom konstatovane lakše tjelesne povrede”, kaže Aldina Ahmić, portparolka MUP-a ZDK.

Osim što je pretrpjela strah, dva udarca u glavu, 77-godišnjoj ženi dvojica napadača slomila su zubnu protezu. U službi Hitne pomoći konstatovane su joj laše tjelesne povrede, nakon čega je upućena na dalje pretrage u Zenicu. Zbog pretrpljenog šoka o onome što je preživjela, za našu televiziju nije bila u stanju da govori. To je uradio Bogoljub Stanković, predsjednik Udruženja povratak u Vozuću. Zabrinut je, kaže, zbog izostanka reakcije nadležnih jer nije prvi put da je Ljeposava meta napada. A od povratka u Stošnicu bilo je i drugih incidenata.

“Masovno se sjekla privatna šuma, srpska imovina, tu se nije moglo ništa. Međutim, ovaj slučaj nije od sinoć. 2021. godine Ljeposavi je pokradeno meso. Ne samo njoj, dosta je pokradeno povratnicima”, priča Bogoljub Stanković.

Petkovićeva je, podsjeća, na meti razbojnika bila i prošlog mjeseca, kada su provalnici ponovo nasilno pokušali ući u njen dom i tom prilikom oštetili ulazna vrata. Loše vrijeme zatvorilo je stanovnike ovog nasilja u kuće. Nije bilo mnogo onih koji bi komentarisali jutrošnji događaj. No, jedan komšija, potvrdio je Stankovićeve riječi. Ne vjeruje, kaže, da je motiv etničke prirode, ali sama činjenica da je Ljeposava žena starije životne dobi i da živi sama, motiv je za ovakva krivična djela.

Zbog ovog napada reagovao je i Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske. Poražavajuće je, ističu, da se napad na srpsku povratnicu dešava već treći put i da joj institucije u Zeničko-dobojskom kantonu nisu pružile adekvatnu zaštitu. Osudu je uputila i član državnog predsjedništva Željka Cvijanović.

“Ovo je, nažalost, samo jedan u nizu dokaza koji svjedoče o teškom položaju srpskih povratnika na prostoru Federacije BiH. Riječ je o trećem napadu na 77-godišnju staricu i njenu imovinu u posljednje dvije godine. Njena sigurnost je u kontinuitetu ugrožena, zbog čega je neophodna hitna reakcija svih nadležnih institucija. Pozivam ih da počinioce u najskorijem roku privedu pravdi, a Ljeposavi konačno obezbijede miran i siguran život”, poručuje Cvijanović.

Osudama se, na licu mjesta, pridružio i Ševket Hafizović, iz državnog ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Kategorija povratnika, generalno je, kaže, jedna od najranjivijih u društvu. Ali, policija je davno trebalo da reaguje.

Na otkrivanje i rigorozno kažnjavanje napadača pozvao je i državni ministar bezbjednosti Nenad Nešić.

Iste poruke uputio je i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak navodeći da je policija već na tragu napadačima, te da bi oni trebali uskoro biti uhapšeni. S druge strane, iz kabineta gradonačelnika Zavidovića naveli su da prvi čovjek ovog grada nije upoznat sa ovim dešavanjima, pa njegov stav nismo ni dobili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare