Ljubić: Za mog i Dodikovog života neće biti razdruživanja, barem ne mirnog

Vijesti 07. jun 202419:21 3 komentara

Aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini za N1 je komentarisao Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u BiH (HNS BiH). Nakon današnjih skandaloznih izjava predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, poručio je kako miran razlaz nije moguć, te da se u ovom slučaju samo radi o pragmatiku, koji "neće zatezati konop do pucanja, jer zna kako su završili oni koji su na Balkanu to radili."

Za Ljubića – aktuelna situacija u kojoj se prijeti otcjepljenjem a vlast na državnom nivou ne funkcioniše, proističe iz svega onoga što “Bosna i Hercegovine zapravo jeste.”

“A čini mi se da je najbliže istini to da je BiH nedovršena država. Postavlja se pitanje ko je treba dovršiti. Pokušala je to međunarodna zajednica, na stotine veleposlanika, desetine milijardi pomoći, Vijeće za sprovedbu mira i nismo došli do onoga što bi nas trebalo zadovoljiti. Prema tome, odgovor je težak i jasan – moramo se suočiti sami sa sobom. BiH moramo graditi kao višenacionalnu držvu. A oni koji se najviše zaklinju u Bosnu i Hercegovinu bi da se ukinu konstitutivni narodi. Zato mislim da Bosnu i Hercegovinu trebaju graditi i učiniti funkcionalnom samo njena tri naroda preko njihovih političkih funkcionera”, rekao je.

Za situaciju ponajviše krivi one ‘koji od države pokušavaju napraviti nešto to ona ne može biti’.

“Oni koji nisu svjesni da spriječavanjem bilo kojem konstitutivnom narodu, u ovom slučaju Hrvatima, izaberu svoje legitimne političke predstavnike u institucije, da time štete Bosni i Hercegovini, onda su politički idioti. Ako su svjesni da time štete BiH, a to ipak rade, onda uništavaju ovu državu. Konstitutivnost čuva Bosnu i Hercegovinu od disolucije”, njegov je stav.

Upitali smo i za stav o posljednjoj, današnjoj izjavi Dodika, koji je iz Moskve najavio “izradu prijedloga po kojemu bi RS s Federacijom BiH dogovorio ‘razdruživanje’ države.”

Ljubić kaže – u ovom slučaju radi se o čovjeku koji uglavnom čini ono što ga održava na vlasti.

“On je politički pragmatik, ali vjerujem da će u konačnici sjesti za stol. Neće zatezati konop do pucanja, svjestan je kako su na Balkanu prošli oni koji su to radili preko mjere. Ali, mi ne možemo učiniti državu dovršenom bez legitimnih predstavnika naroda. U ovom trenutku Dodik predstavlja većinu srpskog naroda. Bila bi velika greška pokušavati supstituirati srpski politički legitimitet ljudima poput Mire Lazovića, ili hrvatski politički legitimitet ljudima poput Željka Komšića. Ne vidim bolje rješenje. Za moga i Dodikova života ovdje neće biti razdruživanja, barem ne mirnoga. Nema druge nego graditi odnose na principu legitimiteta”, ponovio je Ljubić.

Podsjetimo, danas su uslijedile mnogobrojne reakcije na Dodikove poruke iz Rusije, a možete ih pročitati ovdje. Među njima je i njegov koalicioni partner, premijer FBiH Nermin Nikšić, koji je poručio kako će bilo kakav prijedlog ili akt toga tipa završiti u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare