NSRS: 4:1 za Dodika, presudili glasovi za Vojina Mijatovića i nevažeći PDP-a

Vijesti 01. dec 202216:12 6 komentara
N1/arhiv

Muk u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Više od sat traje brojanje glasova narodnih poslanika koji su danas birali delegate za Dom naroda Bosne i Hercegovine. Ključno je pitanje hoće li SNSD imati tri ili četiri delegata. Bude li ih imao četiri, Milorad Dodik će u rukama imati kontrolni paket i mogućnost blokade odluka Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine.

Sudeći prema spekulacijama, ishod glasanja koje je bilo tajno ide u korist Milroadu Dodiku. Nezvanično, SNSD će imati četiri delegata, dok bi opozicija trebala ostati na jednom.

“Čini se da SDS ima viška dva glasa, dok PDP ima manjka jedan glas”, kaže naš izvor u Narodnoj skupštini.

Ključno je pitanje ko je bio odlučujući tas na vagi. S obzriom na to da SNSD zajedno sa koalicionim partnerima – DEMOS, SP, US, NPS i SPS i DNS ima 53 narodna poslanika, pažnja javnosti ovih je dana bila usmjerena na Pokret za državu. Ovaj klub kojeg čini pet narodnih poslanika koji dolaze iz stranaka sa sjedištem u Sarajevu ocjenjivao se kao ključan Dodiku za četvrtog delegata.

Kako jednom čovjeku ne bi omogućili kontrolu svih procesa u državi iz SDP BiH pozvali su svoja dva poslanika da glasaju za PDP-ovu listu koju predvodi Nenad Vuković, a kojem su trebala tri glasa da bi prošao. Iako pojedini opozicionari sumnjaju u ove namjere, iz SDP-a su za N1 potvrdili da su njihovi poslanici podržali opoziciju.

Posljednje informacije kažu kako je glas koji nedostaje PDP-u sporan jer je navodno nevažeći. Uoči glasanja poslanicima je u nekoliko navrata naglašeno da glasaju tako što u kvadratić ispred liste trebaju upisati “X” plavom olovkom koja je na glasačkom mjestu, bez podebljavanja ili dodavanja bilo kakvog drugog sadržaja na listić.

Navodno na nevažećem listiću umjesto znaka “X” kraj liste, onaj ko je glasao upisao je “X” preko imena Partije demokratskog progresa.

Ukoliko se ovo pokaže tačnim, SNSD će imati četiri delegata u Domu naroda. Ukoliko listić bude uvažen, onda bi uslijedilo žrijebanje između SNSD i PDP.

Delegat SDS-a je neupitan.

Rezultati glasanja:

1.Vojin Mijatović 2 glasa
2.Igor Žunić 14
3.Mladen Ilić 14
4.Ranka Perić Romić 12

5.Denis Šulić 0
6.Ana Ljubojević 13
7.PDP 11
8.Milan Radović 16

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare