Magazinović o odnosima sa Srbijom: Nekadašnja BIA je locirala Karadžića pa je uhapšen, ali sada to sigurno ne bi uradili

Vijesti 23. jul 202414:48 0 komentara
N1

Odnosi među zemljama regiona tema je koja je stalno u fokusu. Posebna pažnja je na odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, pogotovo nakon usvajanja Rezolucije o Danu sećanja na genocid u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Saša Magazinović, državni parlamentarac za N1 je govorio upravo o retorici i potezima Srbije sada i nekada prema zemljama regije, a posebno BiH navodeći da je promjena i više nego primjetna.

Magazinović je 21. jula na dan kada je nakon 13 godina bjekstva uhapšen ratni zločinac Radovan Karadžić objavio na društvenoj mreži “tadašnja saradnja srbijanskih institucija sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju otvorila je nadu za institucionalno, političko i društveno suočavanje s prošlošću”. Upitali smo ga kako komentariše trenutne odnose i saradnju sa Srbijom?

“Bio bih sretan da mogu reći da stagnira, ali nažalost ta saradnja nazaduje. Srbija je sebi umislila neku nepripadajuću ulogu nekog patrona u regiji koji će odlučiti gdje se šta dešava. Mislim da je to loše za regiju, a u konačnici će biti loše i za Srbiju. Kada je riječ o pomirenju u regiji, to postoji na nivou ljudi, ali bez suočavanja institucija s prošlošću bojim se da je to krhak proces”, naveo je.

Smatra da sadašnja struktura vlasti u Srbiji ne bi poduzela korake kao ona prije nje.

“Nema podrške institucija i njihovog stava kao što je bio stav o genocidu u Srebrenici u Parlamentu Srbije pa ga sadašnji saziv ne priznaje, ali to je tada bilo usvojeno kao što je tada BIA kao obavještajna agencija Srbije locirala Karadžića koji je uhapšen to danas sigurno ne bi uradili tako da je to jedan proces koji nažalost ima silaznu putanju. Želim da malo svjesniji ljudi dolaze u politiku koji će razumjeti da od negiranja genocida i od revizionizma nema ništa i da jednostavno treba staviti tačku na prošlost tako što ćemo se suočiti s njom. Prošlost nas opterećuje, a mi smo mali svi zajedno iako mislimo da nismo i da smo važni, a jedni bez drugih zapravo ne možemo napraviti neki veći iskorak”, zaključio je Magazinović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!