Magazinović Tegeltiji: Da li vas je stid što građani idu u Srbiju na vakcinaciju

Vijesti 30. mar 202113:58 > 14:04 5 komentara
N1

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH uputio je nekoliko žestokih pitanja i komentara na račun Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH na 18. sjednici Predstavničkog doma.

“Da li vas je stid biti na čelu Vijeća ministara, koje je zajedno sa ostalim odgovornim natjeralo ljude da u jednom danu voze 400, 500, 700 kilometara da bi povećali šansu za život i vakcinišu se u susjedstvu, umjesto da to pravo dobiju u svojoj zemlji”, pitao je Magazinović Tegeltiju.

Njegov odgovor je bio:

“Način ovog pitanja je za neku drugu raspravu, nisam sretan što građani BiH i susjednih zemalja idu u Srbiju da se vakcinišu, jer nismo obezbijedili dovoljan broj vakcina. Što se mene i moje odgovornosti tiče, moje partije, to ne stoji. U BiH je u ovom momentu stiglo 80.000 vakcina, koje su stigle preko zajendičkih institucija. Vlada RS je nabavila 45.000 vakcina, i donacija za Vladu FBiH iz Srbije”, kazao je.

“Razgovarali smo sa ministrom vanjskih poslova, osnovni problem jeste činjenica da farmaceutske kompanije ne poštuju ugovore vezane za nabavku vakcina. Po stoti put, BiH je u septembru potpisala ugovor, prije nove godine platili 1.320.000 vakcina”, rekao je Tegeltija uz napomenu da se u aprilu nastavlja isporuka vakcina iz sistema COVAX.

“Sve drugo mi nismo mogli da uradimo. Očekujemo da će doći još jedan određeni broj vakcina, stvara se pretpostavka da se proces vakcinacije ubrza. Bilo bi bolje kada se ne bi bavili podnošenjem krivičnih prijava, ne bi optuživali jedni druge, nego vršili pritisak na one koji nisu ispoštovali obaveze”, glasio je odgovor Tegeltije.

Saša Magazinović imao je i zastupnički komentar na odgovor:

“Prvo – ne postoje zajedničke institucije. Slagali ste 23. januara da idete u direktnu nabavku vakcina. Treće – jesu li vama jasne razmjere katastrofe? Jučer je umrlo 93, danas 92 ljudi. U ovoj sali je bilo danas 32 ljudi, to je kao da svi umru tri puta u jednom danu. Je li vama jasno da je od početka umrlo 6.112 ljudi. Živih bića. Samo minut šutnje za svakog od njih je četiri dana ćutanja. Neki bi ćutali iz poštovanja, drugi iz stida. Niste učinili ništa da taj broj bude manji. Nisam zadovoljan odgovorom”, rekao je Magazinović i poručio.

“Jedini tačan odgovor je stid me. Ovo nije odgovor na moje pitanje”, zaključio je Magazinović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare