Magazinović: Zašto “nova” droga u BiH trenutno neće biti zabranjena?

Vijesti 17. mar 202421:18 0 komentara
ILUSTRACIJA / MUP KS

Ako bi se ovih dana pojavila nova droga bilo gdje u svijetu, u Bosni i Hercegovini neće biti zabranjena - naglasio je ovo u svom osvrtu na društvenim mrežama državni parlamentarac Saša Magazinović (SDP). Pojasnio je, potom, zašto je to tako i čija je odgovornost.

Kako je naveo Magazinović, Zakon o sprječavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga počinje objašnjenjem da se zakon donosi radi sprovođenja međunarodnih konvencija i standarda, a posebno nedozvoljene proizvodnje i nedozvoljenog prometa opojnih droga.
No, kako sistem funkcioniše?

“Međunarodna tijela dostave informaciju svim državama da se pojavila nova droga. Nakon toga Komisija za sprječavanje zloupotrebe opojnih droga predloži Vijeću ministara odgovarajuću odluku. Vijeće ministara usvaja odluku kojom se dopunjava lista zabranjenih droga i to je to”, započeo je.

Ako u ovom lancu neko ne radi, dodao je, onda droga nije zabranjena i može se prodavati bez odgovarajućih sankcija.

“Ko u našem slučaju ne radi? Komisija za sprječavanje zloupotrebe opojnih droga jako dugo vremena čeka imenovanje. Nema komisije – nema zabrane za nove droge. Nema zabrane – nema kazne”, pojasnio je.

Podsjetio je da je nekoliko puta planirano da Vijeće ministara BiH formira komisiju i svaki put je ovo pitanje skinuto sa dnevnog reda, što zbog primjedbi na odluku, što zbog odsustva ministra sigurnosti (predlagača odluke) sa sjednice.

“Preventivno djelovanje mora postati dio naše kulture, posebno političkog djelovanja, što praktično znači da ova komisija hitno mora biti formirana, raditi u odnosu na pojavu novih oblika droge u sadašnjosti i ne propuštati da završi svoj dio posla u ovom lancu odgovornosti. Ista ova komisija ima važnu ulogu u legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, ali o tome ću posebno govoriti…Tek tu ima svega…”, naveo je Magazinović misleći na pitanje na čije rješenje u BiH se čeka već dugi niz godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!