Magazinović zatražio podatke: Koliko strani suci sudjeluju u donošenju odluka?

Vijesti 08. jan 202412:53 0 komentara
Saša Magazinović / F.Z./N1

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović tražio je od Ustavnog suda podatke o tome koliko je Ustavni sud BiH u posljednjih 15 godina donio odluka i u koliko su njih učestvovale strane sudije.

“Mnogo se govori o Ustavnom sudu BiH i stranim sudijama. Često se iz dijela političkih struktura može čuti kako nam “stranci” sude i odlučuju. Poziva se na izmjene zakona kojim će se “izbaciti strane sudije”… Međutim, brojevi pokazuju nešto sasvim drugo – strane sudije su učestvovale u donošenju manje od tri posto odluka. U posljednjih 13 godina Ustavni sud je donio skoro 75.000 odluka, a strane sudije su učestvovale u donošenju tek nešto više od 2.000 odluka. Sve ostale su donijele domaće sudije. Većinu jednoglasno”, navodi Magazinović.

Ističe da će mnogo veći problem uslijediti zbog neimenovanja domaćih sudija.

“Problem sa neimenovanjem domaćih sudija će rezultirati sa mnogo više odluka u čijem donošenju će učestvovati strane sudije i to je posljedica aktivnosti upravo onih kojima, zamislite, smeta prisustvo stranih sudija. Zapravo, oni koji pokušavaju blokirati rad Ustavnog suda će učiniti da strane sudije učestvuju u donošenju više odluka”, poručio je zastupnik SDP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!