Magazinović: Slika Magdalena je u Srbiji, ove sedmice će biti sastanak da se vrati u BiH

Vijesti 29. jan 202409:49 0 komentara
N1

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović izabran je u Strazburu za potpredsjednika Grupe socijalista, demokrata i zelenih u Vijeću Evrope. Saša Magazinović je bio gost Novog danna N1. Između ostalog, rekao je da se slika "Magdalena" koja se nalazi na Interpolovoj listi ukradenih umjetnina vraća kući.

“Sjećate se priče o slici Đoke Mazalića – Magdalerna, koja je nacionalni spomenik BiH. Dugo to traje i ide sporo. Posljednje informacije koje smo imali je da je ta slika uzeta i da stoji u policiji Srbije i da mi trebamo, putem međunarode saradnje Interpola da vratimo sliku. Postoje različite informacije, od toga da čovjek koji sebe predstavlja kao vlasnik, tvrdi da je slika kod njega. Ja sam uspio doći do dokaza da je ta slika u policiji Srbije i ove sedmice ću imati sastanak sa direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u okviru koje je i bh. Interpol. Sve što imam podataka i od samog vlasnika gospodina Mulabdića ću mu predati, i da to probamo dalje gurati, jer očigledno je slika u policiji”, istaknuo je Magazinović.

Podsjećamo, slika ima status nacionalnog spomenika i nestala je devedesetih godina.

U toku ove sedmice, Magazinović će, kako je najavio, odnijeti dokaze policiji.

“To je nešto sto pripada nama i to građani BiH moraju imati priliku vidjeti“, poručio je.

Mgazinović: Plenković profitiro kod svih birača

Imao je i komentar na izmjene Izbornog zakona, odnosno na HNS-ov prijedlog.

“Taj prijedlog u potpunosti ignoriše činjenicu da svi ljudi ne mogu biti kandidati. On se bazira na trenutni Ustav koji je diskriminatoran. Za mene je, bilo koji prijedlog koji neće svima omogućiti da bude kandidat, ne može biti nešto što ću je podržati”, istaknuo je.

Magazinović je govorio i o posjeti BiH hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, ali i tome što je zbog Komšića, Plenković bojkotovao sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

“To je nepoštivanje države kao takve. To je potez za osudu, iz kojih je Plenković profitiro kod svih birača, a ne mislim da je nešto Komšiću se desilo, osim da se vratio u fokus. To je nešto što je dobar primjer kako ne treba”, naglasio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!