Mahir Behlulović jedini je učenik OŠ Petrovići: Najbolji drug mu je učitelj Samir, a najviše voli matematiku (VIDEO)

Vijesti 27. feb 202419:54 0 komentara

Mahir Behlulović jedini je učenik OŠ Petrovići. Zbog ovog sedmogodišnjeg dječaka, škola je otvorena prošle godine, i biće zatvorena kada on završi peti razred. Mlađe djece u selu nema, niti ima naznaka da će ih u budućnosti biti. No, Mahiru je lijepo. Kaže, on cijelu školu ima samo za sebe.

Svakog jutra, samo za Mahira otvaraju se vrata OŠ Petrovići. Iako jedini učenik, kaže ne osjeća se usamljeno. Druži se sa svojim učiteljem Samirom, uz kog je zavolio sve predmete. Naročito, matematiku. No, učiti jednog đaka bio je veliki izazov čak i za iskusnog učitelja Samira, iako je do sada ispratio nekoliko generacija.

“Kada sam došao bilo me malo strah kako ću to izvesti sa jednim učenikom, da li će on prihvatiti sve što od njega tražim, da li ćemo imati šta raditi čitav čas, pošto smo sami. Kad ima mnogo djece moraš prići svakom učeniku. Mahir je sam, mi to završimo za 10-15 minuta. Kod nas jedan čas nije klasični čas koji traje 45 minuta, kod nas je čas fleksibilan i traje onoliko koliko mi mislimo da treba, i koliko ja vidim da je Mahiru pažnja na nivou, čim vidim da pažnja popušta, pređemo na nešto drugo”, rekao nam je učitelj Samir Kopić.

N1

A da bi mu bilo što ljepše, ovaj jedini đak ukrasio je svoju školu. Pa se tako na svakom koraku mogu vidjeti njegovi crteži, radovi, pjesme.. Nekoliko puta sedmično u Petroviće dolazi i vjeroučitelj, Eldin Kamenjašević. Na pitanje kako bi opisao Mahira, odgovara, najbitnije je što je istinski srećan dječak.

“Imam običaj da kažem koliko god se mi trudili da odglumimo nekada djecu pred našim Mahirom, on u znak zahvalnosti to prepozna, pa nekad odglumi velikog čovjeka, pa ovako kad na velikom odmoru sjedimo, pijemo kafu, doručkujemo, on nama priča neke ‘lovačke’ priče o susretu sa životinjama, kao odraslo biće”, rekao je vjeroučitelj.

Koliko je ovaj pametni dječak zavolio školu i ljude u njoj, potvrđuje i njegova majka, Azema Behlulović.

“Uvijek je došao sretan, zadovoljan, uvijek mu je lijepo u školi. Kući kad dođe nikad nije rekao da mu nešto nedostaje, malo jeste igre i djece, ali u školi nikad mu nije dosadno”, kazala je majka Azema Behlulović.

N1

Kada završi peti razred, Mahir će školovanje nastaviti u Olovu. Iako se raduje novim izazovima, kaže da će mu teško pasti rastanak sa učiteljom Samirom. Ali, obećao je da će ga obilaziti, čak i kada učitelj bude u penziji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!