“Majka Hatidža”: Od djetinjstva, preko odrastanja do gubitka cijele porodice

Vijesti 26. jul 202114:03 0 komentara
Faruk Zametica/N1

Knjiga "Majka Hatidža" autorice Esnefe Smajlović-Muhić promovirana je danas u Sarajevu. U knjizi je prikazano Hatidžino djetinjstvo, odrastanje, djevojaštvo, udaja, rođenje djece, ispraćanje u školu i gašenje njenog porodičnog života u najstravičnijem zločinu - genocidu.

“Hronološkim redom je prikazana svaka godina od 1992. zaključno do 2018. godine. Sve je potrkepljeno vjerodostojnim dokumentima Haškog tribunala, potom udruženja Srebreničke majke i udruženja Žene Srebrenice Tuzla”, kazala je Smajlović-Muhić.

Na knjizi je radila dvije godine, ali nekada i 24 sata dnevno.

“Pošto sam ja iz Srebrenice, u genocidu u Srebrenici za redom tri koljena, strada moja porodica Smajlović, tako da sam ja još ranije imala nijet da prikažem dokumentovanu kompletnu sliku genocida i to sam sad uradila kroz život Hatidže Mehmedović. Zašto Hatidža Mehmedović, uistinu me mnogi pitaju, Mogla sam da pišem o preko 11.000 majki iz Srebrenice i Podrinja, ali sam ubrzo shvatila da to ne bi bilo dovoljno, Hatidža Mehmedović je obilježila 20 stoljeće. Majka Hatidža je simbol svih majki u Bosni i Hercegovini dok je broba zajednička svih majki u BiH. Njene aktivnosti je vodila do zadnjeg svog daha. Imala sam potrebu da ostavim taj pisani trag da ostane u naslijeđe budućim generacijama”, kazala je.

Bošnjački institut

Mustafa Cerić, recenzent, kazao je kako je ova knjiga značajna jer je autorica dopustila Hatidži da govori svojim jezikom i ostavi poruke koje su vječne.

“A jedna od tih poruka je koju je Hatidža često ponavljala, da mezari u Potočarima, i šehidi u Potočarima, nije samo pitanje Bosne i Srebreničana nego cijelog čovječanstva”, kazao je Cerić.

Promocija knjige upriličena je u Bošnjačkom institutu “Fondacija Adila Zulfikarpašića”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!