Mala izlaznost i velika očekivanja građana na biralištima u Bihaću (FOTO)

Vijesti 05. feb 202314:08 0 komentara
N1

Od 91 biračkog mjesta u Bihaću dva su otvorena uz neznatno kašnjenje, a od sedam časova su na terenu i četiri mobilna tima. Građani Bihaća, njih 58.097 s pravom glasa biraju između pet kandidata – tri koji predstavljaju političke opcije i dva nezavisna.

Na birališta Bišćani nisu požurili, a do 11 časova glasalo ih je tek 4.687, procentualno 8,29%.

“Razlozi za tako skromnu izlaznost mogu biti brojni, hladno je vrijeme, opšta nezainteresovanost, ali o tome ne mogu govoriti. Nadam se da će građani u toku dana ostvariti u većem broju svoje biračko pravo”, rekao je za N1 Šemsudin Muslić, predsjednik Gradske izborne komisije Bihać.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Za posmartanje izbornog procesa u Bihaću političke stranke akreditovale su 150 posmatrača, nevladine organizacije 99. Dan protiče mirno, a bišćani koje smo zatekli na biralištima očekuju da im rezultati donesu boljitak.

“Zima im, zima pa zato nismo ranije, ali evo sad smo se odazvali. Kao i svaki put, šta da kažem. Svi mi kažemo da bude bolje”, kaže nam starija Bišćanka.

Jedan građanin Bihaća na biralište je pošao sa maloljetnim sinom. Takođe očekuje da bude bolje, a na pitanje šta bi za njega značilo “bolje” odgovara: “Bolja sredina, bolji uslovi za ovog malog momka, kad poraste, bolja ekonomska prilika za mene, da mogu bolje raditi, više raditi, zaraditi više novca. Da se osjećamo sretnije, zadovoljnije”.

Oko podne na biralištima smo zatekli uglavnom starije koji su u pravilu dolazili parovima. Stariji Bišćanin kaže, uvjeren je da će rezultati izbora dovesti do popravljanja stanja u gradu.

“Ja mislim da bi se stanje trebalo popraviti. Očekujem, ja sam optimista”, kaže.

I jedan od rijetkih mlađih Bišćana koje smo zatekli na biralištu ima slično očekivanje.

“Očekujemo nešto bolje, neki napredak, da se nešto počne dešavati, neke investicije. Odlazak je mladih konstantan pa evo očekujemo da se nešto malo promijeni na bolje naravno”, kaže nam.

Promjenu na bolje očekuje i njegova sugrađanka, iako priznaje da je i sada dobro “dok god se živo i zdravo”. Na pitanje da li je unaprijed znala kome će dati povjerenje ili je odluku donijela u posljednji čas, kaže: “Siguran je jedan, a sad ko će”, odgovara uz osmjeh sliježući ramenima.

Prvi rezultati mogli bi se znati već oko 20 časova. Tada ih očekuju predstavnici političkih opcija koje imaju posmatrače na terenu. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine najavila je da će za Bihać i ostale gradove i opštine u kojima se danas održavaju prijevremeni izbori preliminarne rezultate saopštiti između 22:00 i 22:30 na svojoj internet stranici.

Razlog za održavanje prijevremenih izbora u Bihaću i drugim gradovima i opštinama je upražnjena načelnička, odnosno gradonačelnička fotelja. Konkretno u Bihaću, dosadašnji gradonačelnik je osvojio i prihvatio mandat u Skupštini Unsko-sanskog kantona na prošlogodišnjim oktobarskim Opštim izborima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!