Malverzacije na lokalnim izborima: Postupci protiv 623 člana biračkih odbora

Vijesti 10. mar 202216:14 2 komentara
YouTube screenshot

Nakon izvršene analize rada biračkih odbora na Lokalnim izborima 2020. godine u Bosni i Hercegovini, Centralna izborna komisija BiH je na 8. sjednici održanoj 10.03.2022. godine pokrenula postupke utvrđivanja odgovornosti članova biračkih odbora zbog osnovane sumnje da su postupali suprotno odredbama Izbornog zakona BiH.

Pokrenuti su postupci protiv 623 člana biračkih odbora sa 131 biračkog mjesta iz četiri osnovne izborne jedinice i to: Novi Grad (RS), Doboj, Srebrenica i Mostar.

U konkretnim slučajevima radi se o postojanju osnovane sumnje da je došlo do najdrastičnijih kršenja Izbornog zakona BiH za koje je Centralna izborna komisija BiH ranije podnijela i krivične prijave nadležnim tužilaštvima jer je mišljenja da u tim slučajevima ima elemenata krivičnog djela.

Obzirom da je od izbora prošlo više od godinu dana a da nema tužilačkih odluka, Centralna izborna komisija BiH je odlučila pokrenuti postupke uz napomenu ako u međuvremenu bude dizanja optužnica Centralna izborna komisija BiH će u tim slučajevima prekinuti postupke i dati prednost krivičnom gonjenju.

Na osnovu informacije da nadležna tužilaštva provode istražne radnje Centralna izborna komisija BiH danas je prekinula ranije pokrenute postupke utvrđivanja odgovornosti za 24 člana sa 7 biračkih mjesta iz 5 izbornih jedinica (Gradačac, Teslić, Kakanj, Zavidovići i Gradiška), a do donošenja konačne tužilačke odluke, saopćeno je iz CIK-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare