Mandić nakon sjednice Komisije za referendum: Ubistvo demokratije u Opštinskom vijeću Centar

Vijesti 29. sep 202313:44 0 komentara
N1

“Ubistvo demokratije u Opštinskom vijeću Centar”, ovim riječima predstavnicima medijima počeo je obraćanje načelnik Opštine Centar, Srđan Mandić, referišući se na sjednicu Komisije za referendum koja je održana dan ranije.

“Oduzima mi se riječ, ne dozvoljava da se obratim vijećnicima, ovo izaziva snažan osjećaj stida”, navodi.

Sjednicu su, kaže, obilježile dvije diskusije.

“Prvo je vijećnik Velija Katica rekao da je napravio grešku jer su kopirali referendum u Starom gradu, jer je načelnik tamo u zatvoru. U tom slučaju postojao je konsenzus da se referendum sprovede. U mom slučaju nema nijednog razloga niti krivičnog djela u tu korist. Drugo, Hidajet Porić je pitao da li postoji mogućnost da nam neko donira papiriće. Ne postoji ta mogućnost i nema potrebe jer Opština ima novac. Mi smo radili stvari u skladu s uputstvom Komisije za opoziv, ali Služba za javne nabavke mora dobiti jasne instrukcije”, kaže Mandić.

Operativni plan te Komisije je, ocjenjuje, vrlo uopšten.

“Dajte nam precizan plan aktivnosti i to ćemo ispuniti, ali ja neću da radim vaš posao jer je za rad Komisije izdvojeno 18.000 KM, a sad će i više”, dodao je.

Kaže i da je jučerašnju sjednicu obilježilo to što se ti sastanci snimaju.

“Nemam problem sa snimanjem, ali imam za dostavu Jasminu Ademoviću i da kasnije on to citira. Ja to više neću dozvoliti. Od sada samo korespondencija u vidu elektronske pošte. Juče je prijetio nekim tužbama i krivičnim prijavama i u takvim uslovima nije moguće raditi”, kategoričan je Mandić.

Nikakve destrukcije u provođenju opoziva, s njihove strane, kaže da nema, ali biće održan onda kada za to budu ispunjeni zakonski preduslovi. S tim u vezi, ne isključuje se ni mogućnost trećeg termina za njegovo održavanje. Mandić ističe i da treba pristupiti hitnoj izmjeni zakona koji reguliše referendum za opoziv.

Juče je bio primijetan i jedan novi način djelovanja pa se prešlo na metode obaranja tačaka dnevnog reda, kaže Aida Koluder Agić, iz Naše stranke.

“Ispod radara je prošla tačka davanja saglasnosti za nastavak izvođenja radova na Šipu. Time se pokušava usporiti napredovanje projekta. Svi udari na načelnika su udari na građane”, kaže Agićeva.

Jučerašnji zaključak GO SDP-a je da u punom kapacitetu, svim svojim kadrovima pružimo podršku preostaloj koaliciji dvojke i načelniku Mandiću, kaže Dragan Stevanović, iz ove partije. Takođe, svoje koalicione partnere, na nivou kantona i šire, poziva da se vrate u okvire Trojke ili da javno kažu da nisu više u tom projektu.

“Za 10-ak dana mogla bi biti nova siednica Kantonalnog odbora SDP-a. Imam procjenu kako će se ovo na kraju završiti, ali ovo nije izolovan puč jedne grupe nezadovoljnih u Opštinskom vijeću NiP-a, što se dešava već mjesecima, nego jedan organizovan projekat koji je tajmiran nakon što su podijeljene fotelje”, kaže Stevanović i implicira da bi, uskoro, arhitektonske promjene, mogle uslijediti i u SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!