Mandić: Nema nikakvog problema i povlačenja u Našoj stranci

Vijesti 04. aug 202218:23 > 18:43 3 komentara
N1

Plaši li se smjene koju najavljuju iz NIP-a, kako odgovara na optužbe o njegovom radu koje stižu iz te stranke, je li do daljnjeg zaledio svoj stranački status, kada će biti nastavljeni radovi na uređenju trga ispred zgrade “Sarajevo – šuma” – teme su o kojima je za N1 govorio načelnik opštine Centar Srđan Mandić.

Na početku je kazao da već izvjesno vrijeme ne učestvuje u radu stranačkih organa zbog obaveza u Općini.

“Još mnogi nemaju osjećaj da smo mi stranka koja je u vlasti. Još smo skloni kao opoziciona stranka djelovati i pisati neka saopštenja i kritikovati. Teme koje dominiraju su za državu, nedostaje podrške premijeru i Vladi Kantona, nedostaje podrške i meni”, rekao je Mandić.

Navodna smjena NiP-a

Kazao je i da nema ambiciju da napušta načelničku poziciju, a da mu kompezacione liste uopšte nisu jasne.

“To su očito neke rezervne opcije ukoliko neki kandidati ne prođu. Nisam za to da neko ko dobije mandat može da nosi taj mandat za sobom, da se ja pitam zalagao bi se da taj mandat se da stranci”, istaknuo je, dodajući da nema nikakvog povlačenja i problema u Našoj stranci.

Mnogi misle da će Trojka da pukne upravo u općini Centar. Pitamo ga, je li to tako.

“Što se mene tiče, ja sigurno neću biti uzrok rušenja i sve ću učiniti da se to ne desi”, rekao je.

O navodnoj smjeni koju najavljuju u NiP-u, rekao je da njega mogu samo smijeniti oni koji su ga izabrali.

“Procedura je jednostavna, 65.000 upisanih birača, 10 posto potpisa mogu prikupiti uz obrazloženje i uz podršku 11 vijećnika i ako 16 ruku imaju, mogu pokrenuti proceduru opoziva i onda se zakazuje referendum, te građani odlučuju da li je načelnik uradio ili nije dobre stvari. To su gluposti i mi imamo uvjeravanja da kolege iz NiP-a ne stoje iza toga“, rekao je.

Komentarišući regulacijski plan Poljine, rekao je da načelnik ni jedne općine ne donosi regulacioni plan, te da je konačna odluka upravo na vijećnicima.

“Tu je došlo do određenih problema između službi, tu su neke saglasnosti već izdate. Nije istina da načelnik nameće i pogoduje investitoru”, istaknuo je Mandić.

Nacionalni spomenik ili ne..?

Kazao je i da zaposlenih u Općini Centar je 4,3 posto manje u odnosu na decembar 2020, odnosno 11 manje zaposlenih.

“Gradsko vijeće u kojem je mladi Ademović predsjedavajući ima neposrednu ingerenciju nad usvajanjem za regulacionim planom Kvadrant B. To je ono ruglo grada iza SCC. Ja ih pozivam neka što prije svoju energiju mladalačku uloži da se regulacioni plan kvadranta B konačno usvoji, tamo čekaju značajne investicije i od toga će imati svi koristi”, poručio je Mandić.

Trenutno se renovira i most Požuri polako, zbog čega upravo sada u jeku turističke sezone, pitali smo.

“Firma koja je gradila taj most je u stečaju. Nažalost u Općini Centar će trebati puno vremena da se takve greške poprave, da bi došli u situaciju da uradimo nove mostove”, kazao je, dodajući da će 400.000 KM koštati sanacija mosta.

Posljednjih dana se vodila i polemika oko rekonstrukcije trga ispred zgrade Sarajevo šuma. Mandić navodi da su počeli raditi bez saglasnosti Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, jer im takva vrsta saglasnosti ne treba.

“Cijela priča oko te Komisije je čudna. Ona je formirana dejtonskim ustavom Anex 8 i osim domaćih, trebaju je popunjavati i stranci. Ta komisija profunkcionisala je naprasno 2021. godine. Je li plato ispred Bičakčića nacionali spomenik –  naravno da nije. Tu se ništa ne gradi i ne ugrožava se zgrada. U pitanju je skidanje oronulog betona i stavljane simboličkog stabla, klupa, žive ograde i da se zaštite pječaci… Šta tu narušava nacionalni spomenik”, rekao je Mandić, zaključivši da je “potpuno jasno da je jedni zadatak Komisije proglašenjem ove odluke da se pokaže kako Općina Centar nije u stanju ništa da uradi.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare