Manifestacija 511. Dani Ajvatovice: Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Vijesti 26. jun 202109:10 0 komentara
Anadolija

U okviru obilježavanja tradicionalne vjersko-kulturne manifestacije "511. Dani Ajvatovice", jutros je iz Karaule, nedaleko od Turbeta u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, krenulo 88 konjanika, koji će nakon prolaska kroz Donji Vakuf nastavili put ka Pruscu, gdje će u nedjelju biti održan centralni dio manifestacije, javlja Anadolija.

Ukupno 88 konjanika različitih starosnih dobi, među kojima 57 iz Karaule, 17 iz Zenice te 14 iz Kozarca, Brčkog i Tuzle, odjeveni u tradicionalnu nošnju, nakon učenja odlomaka iz Kur'ana i dove, koju je proučio dr. Salih ef. Indžić, izaslanik muftije travničkog i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Travnik, krenuli su ka najvećem dovištu muslimana u Evropi, Ajvaz-dedinoj stijeni u Pruscu.

Svi programski sadržaji ovogodišnje manifestacije će biti organizovani u skladu s važećim mjerama nadležnih organa i svi posjetitelji su pozvani na poštivanje istih, s ciljem prevencije širenja zaraze koronavirusom.

Konjanici odjeveni u tradicionalnu nošnju, učeći tekbire i ilahije, uz prve zrake sunca prošli su kroz malo mjesto Karaulu, dok su ih sa prozora kuća i avlija ispraćali i sretan put poželjeli lokalni mještani.

Prolazak konjanika kroz selo i sveukupan prateći ambijent na trenutak je posmatrače mogao vratiti u neka minula vremena. Nekoliko mališana također je jutros na konjima krenulo ka Ajvatovici, što ukazuje da će ova tradicija biti nastavljena i u godinama koje slijede.

Elmedina i Smaila Gunić imaju osam godina i među najmlađim su učesnicima manifestacije.

U izjavi za AA kazale su da u pohodu na Ajvatovicu učestvuju već drugu godinu. U pratnji roditelja, Elmedina će nastaviti putovanje, a put s njom prelazi konj Soko.

70-godišnji Rasim Gradinčić Ajvatovicu pohodi svake godine. Jutros je put Prusca u kočiji krenuo sa suprugom Đulsom.

“Pravi sam Karaulac, živim nedaleko odavde i na Ajvatovicu idem svake godine. Od njenog ponovnog uspostavljanja, svake godine”, rekao je Gradinčić.

Rijad Pajić je put Prusca krenuo s ocem Senadom, prijateljima i rođacima.

“Prvi put sam iz Karaule ka Pruscu s konjem krenuo 2007. godine. Tad sam bio i najmlađi konjanik. Mi gajimo, baštinimo svoju tradiciju i kulturu. Ajvatovica je spoj tradicije, kulture, a ujedno i vjere”, rekao je Pajić.

– Najveće dovište muslimana u Evropi –

U nedjelju ujutro konjanici će tradicionalno krenuti ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni. Nakon toga bit će prozvani i bajraktari. Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije. Ove godine će biti održan i jedan specifičan događaj u okviru manifestacije, a to je otvaranje džamije na platou Ajvatovice. Donator je općina Bursa iz Turske.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ajvaz-dedo

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe.

Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz Dedine stijene imaju priliku okusiti. Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!