Manipulacija i licitiranje imenima: Jusuf Smajlović ubijen je s dvojicom sinova u Srebrenici, Dodik sramno tvrdi da je živ

Vijesti 24. maj 202421:39 0 komentara
F.Z./N1

U genocidu u Srebrenici Esad Smajlović izgubio je preko 1000 članova bliže i dalje porodice. Uz ostalo i prvog rođaka Jusufa Jusu Smajlovića za kojeg je Milorad Dodik ustvrdio da je živ. Osim Jusufa ubijena su i njegova dva sina, dok mu je supruga bila jedna od prvih žrtava granatiranja Srebrenice.

“Kako neću biti šokiran, on je poginuo. Jedan sin se uspio izvući 1993. godine, uskočio u kamion, žena poginula od granate. Jusuf je radio kao domar u obdaništu prije rata, prva mi je familija. Naravno da bude teško kada neko to priča, iznosi neistine”, kaže Esad Smajlović o Dodikovim izjavama.

Milorad Dodik je jučer u Srebrenici ponovo negirao genocid, a kao dokaz uz ostalo priložio ime i prezime vozača načelnika Srebrenice koji je živ, kazao je Dodik. Riječ je o istom imenu i prezimenu, no ne i o čovjeku, čije je ime u Memorijalnom centru, namjernoj manipulaciji i licitiranju imenima. Zbog toga je rezolucija važna.

“Njihovo negiranje, njihove laži, njihovo pranje savjesti. Oni to rade zbog svog naroda, da ih uvjere. Ono što smo čuli jučer, u Srebrenici. Da smo u normalnoj državi ti ljudi bi bili uhapšeni”, rekla je Šehida Abdurahmanović.

I Esad i Šehida odlučili su ostati u Srebrenici jer vjeruju da može bolje. Punktovi policije, oklopna vozila na ulicama grada jučer su podsjetila na devedesete. No dan kasnije toga više nema. Srebrenica nastavlja svoj život

Rekacije loklanh dužnosnika na rezoluciju očekivano različite, no u jednom su složni – mir se mora sačuvati.

Detalje donosi Tina Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!