Manuel Sarrazin o Dodiku: Važno je da se pogledamo u oči

Vijesti 25. jun 202418:02 0 komentara
Manuel Sarrazin (N1)

Specijalni predstavnik njemačke vlade za Balkan Manuel Sarrazin boravi u posjeti Banja Luci. Sarrazin je o političkim aktuelnostima govorio za N1.

Gospodine Sarrazin, imali ste nekoliko razgovora o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Između ostalih, razgovarali ste i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Kako je tekao razgovor? Šta ste mu prenijeli?

Ovdje sam u pripremi za samit Berlinskog procesa, koji će se održati u oktobru u Berlinu. Biće to 10. godišnjica Berlinskog procesa. I da, potrebni su nam svi sa zapadnog Balkana i naši evropski partneri, da urade neke stvari na povećanju zajedničkog regionalnog tržišta, da imamo bolju regionalnu saradnju na putu ka Evropskoj uniji. Ovo je neka vrsta bašte u kojoj sa svim ovim sporazumima koje imamo kao Vlada Njemačke sa predsjednikom Dodikom, mi i dalje želimo da sarađujemo na ovom polju i želio sam da ga informišem o trenutnim dešavanjima i obavim ažuriranje o našim naporima i nadama da ćemo biti zajedno sa svima u regionu, također sa BiH, kao i sa ovim dijelom političkog života u Bosni i Hercegovini za ovogodišnji Samit berlinskog procesa.

Jeste li zadovoljni onim što ste čuli od gospodina Dodika?

Pa, u političkom životu obično nemate previše potpuno zadovoljavajućih razgovora, tako reći. Iz Njemačke sam naviknut da imamo koalicije i smatram da smo imali pragmatičan pristup. Ali, naravno, postoji i dosta razlika u političkim temama između Njemačke i gospodina Dodika, o čemu smo također razgovarali. Nije tajna, ali važno je biti u kontaktu, razgovarati direktno, razmjenjivati mišljenja, različita mišljenja. Naravno, on je imao kritike na njemačku poziciju, a ja naravno kritiku na njegov stav. No, važno je da se pogledamo u oči i odamo poštovanje međusobnog razgovora.

Manuel Sarrazin za N1 je govorio o još mnogo političkih aktuelnosti, a kompletan razgovor pogledajte u našem programu od 20:30.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!