Marinković Lepić: Niko ne zna šta se dešava; Mešalić: Trojka nema većinu

Vijesti 27. apr 202311:37 0 komentara
N1

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održao je danas sjednicu na kojoj nije određen termin sjednice ovog doma, a na kojoj bi se trebalo glasati o Odluci o imenovanju Vlade FBiH. Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković Lepić kazala je kako će sjednica biti zakazana kada budu imali rješenje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovinu Christiana Schmidta i materijal. S druge strane, DF-ov Mahir Mešalić kaže kako Schmidt nije donio odluku jer očito nema većine za koju, kako ističe, Trojka tvrdi da ima.

“Svrha održavanja Kolegija bilo je da se steknu uvjeti za održavanje sjednice. Vidite da se kod nas mijenjaju stvari iz dana u dan, da ne kažem iz sata u sat. Niko u ovom trenutku ne može reći šta se dešava, ni kada će sjednica. Kada budemo imali rješenje visokog predstavnika i materijal – Odluka o imenovanju vlade, mi ćemo je zakazati. Mislim da rezonuje kompletna javnost da je više red da ne čekamo dalje i da održavanje redovne sjednice nosi rok od 10 dana i da nema svrhe da se neke stvari odgađaju”, kazala je Marinković Lepić.

Poručila je kako više nema potrebe za zakazivanjem sjednice Kolegija jer je ovom sjednicom omogućeno da ne moraju zasjedati i da mogu ispuniti rok za zakazivanje sjednice.

Mešalić kaže kako je još 6. aprila donesen zaključak poslanika Predstavničkog doma da Ustavnopravna komisija zasjeda i da predloži zaključke koje treba dostaviti visokom predstavniku.

“To je visoki predstavnik jučer napomenuo u razgovoru sa Bakirom Izetbegovićem. Svako od nas treba da radi svoj posao jer su nas građani birali da radimo svoj posao. Mi imamo način da deblokiramo taj proces u Ustavnopravnoj komisiji na način da izvršimo pritisak na Elvira Karajbića koji je zamjenik g. Boškovića, da zakaže tu sjednicu i ukoliko Karajbić odbije te i dalje budu uz HDZ čvrsto, može se zakazati jednom trećinom poslanika u komisiji. Ne vidim razlog zašto bi neko dalje opstruirao”, rekao je Mešalić.

Kazao je kako su ih stranke Trojke i HDZ uvjeravali da dođu na ovaj kolegij kako bi zakazali sjednicu u kratkom roku, a da su im onda rekli da ne znaju kada će biti sjednica i da li će biti zakazana, ali da očekuju intervenciju Schmidta.

“Mi očekujemo da se problemi riješe ovdje u Parlamentu i smatramo da su to građani zaslužili. Ukoliko Schmidt donese odluke, mislim da oni imaju problem jer nemaju parlamentarnu većinu. U ovom momentu, da imaju parlamentarnu većinu, Schmidt bi donio tu odluku. Ovaj kolegij nije zakazan tek onako. SDP, SDA i HDZ su već mogli formirati vlast, a ne da Trojka ide samo po željama HDZ-a. Ovako smo već mogli imati Vladu FBiH”, rekao je Mešalić dodajući da se ispunjavaju želje Čovića “s kim hoće, s kim neće”.

Ranije je iz stranaka Trojke potvrđeno kako će najdalje do petka biti održana sjednica doma na kojoj se očekivalo imenovanje Vlade FBiH.

Podsjetimo, iako su se očekivale, odluke Christiana Schmidta jučer nisu donesene.

U međuvremenu održano je nekoliko sastanaka, uz ostalo HDZ-a BiH sa predstavnicima HDZ 1990 kako bi se osigurali neopohodni glasovi za parlamentarnu većinu, ukoliko NES i BiH ne podrže novu vladu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Kako je ranije potvrđeno za N1 iz više diplomatskih izvora, opcija 2:1 koja bi značila da predsjednik i jedan potpredsjednik Federacije imenuju mandatara za sastav Vlade FBiH i tako nadglasaju drugog potpredsjednika više nije u igri.

Drama u OHR-u: Nejasno da li je Schmidt do ponoći potpisao odluke

Pronađeno je alternativno rješenje u donošenju ad hoc mjere.

Druga intervencija visokog predstavnika, o kojoj još traje konačno usaglašavanje na najvišem nivou, a koja se očekivala do kraja jučerašnjeg dana, bit će trajnog karaktera i odnosit će se na formiranje vlasti u Federaciji BiH nakon svih narednih izbora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!