Marinković Lepić: Palmer radi u interesu HDZ-a, opozicija zapostavljena

Dan uživo 25. jan 202217:59 > 21:09 4 komentara
N1 BiH

Mirjana Marinković Lepić, zastupnica Naše stranke u državnom parlamentu, govorila je za Dan uživo o novoj rundi pregovora o izbornoj reformi koji su zakazani za sutra i trajat će do 30. januara.

“Naša stranka je dobila poziv. Mi ćemo se odazvati ovom sastanku, ali smo zauzeli stav da ukoliko naš prijedlog ne bude predmetom rasprave i dnevnog reda naši predstavnici neće ići u Neum”, istakla je Marinković Lepić te dodala da ne zna zbog čega je odabran Neum, ali misli da su pregovori uvijek bolji u institucijama.

“Agendu nemamo. Postavlja se pitanje ko se tu boji prijedloga Naše stranke Hajmo dovesti to u institucije, ali raditi ovako postavlja se pitanje da li ovo znači da li je već nešto dogovoreno ili obećano , ako naš prijedlog predstavlja problem jer je ocijenjen realan”, poručila je zastupnica Marinković Lepić.

Marinković Lepić ističe da sve liči na period kada se Dejtonski sporazum potpisivao.

“Mislim da će nacionalne stranke praviti ustupke jedni drugima. Sad koliko će njihovi prijedlozi, ustvari i ne znamo kako izgleda SDA oni su uputili jedan dopis, a i mijenjali su nekoliko puta svoj stav”. 

O prijedlogu HNS-a smatra da to nisu evropske vrijednosti u koje se kune HDZ. Smatra i da je sa svime kasno započeto.

“Palmer radi u interesu HDZ-a. Ovi pregovori su nedovoljno transparetni, a vidimo i da ostali dužnosnici EU koji su dolazili trpe kritike i jedna grupa eu parlamentaraca se pita pod čijim direktivama rade jer se nikada nisu pojavili pred zvaničnim institucijama. Mislim da je vrijeme definitivno izgubljeno”, kaže Marinković Lepić koja smatra da su kao opozicija  u svim ovim dolascima i razgovorima zapostavljeni.

Je li se moralo sada riješiti pitanje izbornog zakona ?

“Mi izborni zakon imamo. Ništa se ne mora. Ono što je važno reći da bi se presude Evrospkog suda za ljudska prava ugradile u izborni zakon onda se mora mijenjati Ustav”, ističe Marinković Lepić te dodaje kako smatra da su argumenti HDZ-a su neshvatljivi.

“Oni na osnovu jedne riječi u preambuli ustava izmisle riječ legitimnost, zavijaju u jednu oblandu evropskih vrijednosti, a nigdje to ne vidimo. Na nama je građanima da odlučimo bez prebrojavanja krvnih zrnaca”, dodaje Marinković Lepić.

O pozivima za obraćanje u NSRS za Čovića i Izetbegovića, Marinković Lepić je upitala šta vlasti u RS žele?

“Zovete lidere nacionalnih stranaka iz drugog entiteta. Svrhu ja ne vidim ili opet izgleda da su saveznici. Ja ne znam da li je to uvertira, ali je moguće zbog činjenice da sada moraju naći model jer je Dodik predaleko otišao. Ne znam zašto bi ovo obraćanje bilo put”, poručila je Marinković Lepić

O smjeni Mirsada Kukića i Vlasti u Tuzlanskom kantonu.

“Naš je uslov bio da Mirsad Kukić da ostavku i da ovo nije urađeno Naša stranka bi izašla iz većine. Sve dok se bude radilo po dogovoru vlast će opstati, ukoliko se bude radilo protivno dosadašnjem načinu rada onda neće ostati”, kaže Marinković Lepić koja je govorila o i usvojenim izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

“To je neki narativ koji traje godinama, o tome govori i samo glasanje. To je više neka emocionalna priča ali i činjenica da se nije do sada ništa radilo na tom Zakonu, sad je nađen momenat da se u neko predizborno vrijeme stavi na dnevni red”, poručila je Marinković Lepić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare