Marinković-Lepić: SDA i DF nisu glasali za reformske zakone

Vijesti 07. jul 202315:18 1 komentar

Iza ponoći okončana je burna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj je u konačnici usvojen set energetskih zakona. Međutim sjednica je obilovala žustrom raspravom i nerijetko bila na rubu incidenta. Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma govorila je u Newsroomu o prethodnoj sjednici.

Marinković-Lepić kaže da je ponosna na održanu sjednicu.

“Energetski zakoni su usvojeni. To su tri reformska zakona na koja međunarodna zajednica jako obraća pažnju. Ovo je bio čin nekog pomaka prema putu ka Evropskoj uniji i ispunjavanju zadatih prioriteta”, kazala je.

Navodi da se puno vremena potrošilo prije prelaska na tačke dnevnog reda u osporavanju sjednice.

“Sjednica koja je trebala biti 21. juna odgođena iz dobro poznatih razloga, zbog činjenice da nam nisu stigli zamjenski mandati poslanika koij su otišli na druge dužnosti, bilo je u pitanju četiri poslanika. U javnosti se stalno špekuliše da je razlog bio to što nemamo većinu”, kazala je.

Pojasnila je zašto je sjednicu odgodila.

“Bila sam u pravu zato što juče poslanici SDA i DF-a nisu glasali za te zakone. To je bio jedan osnovni razlog zbog kojeg je sjednica odgođena”, istakla je.

Kaže da je uvjerena da će ovi zakoni dobiti zeleno svjetlo u Domu naroda.

“Mislim da bi delegati pokazali jednu vrstu neodgovornosti ukoliko se zakoni ne usvoje. Ti su zakoni zaista reformski i rađeni su u saradnji sa nadležnim međunarodnim organizacijama. Duboko sam uvjerena da će oni proći”, kazala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare