Marš “Besmrtnog puka” u Banjaluci: Građani nose fotografije predaka koji su izgubili živote u 2. svjetskom ratu (FOTO)

Vijesti 09. maj 202411:08 2 komentara
N1

U Banjaluci se održava marš “Besmrtnog puka” povodom Dana pobjede nad fašizmom 1945. godine. Okupili su se građana RS koji su pristigli iz različitih gradova.

Oni u rukama drže uramljene fotografije predaka koji su izgubili živote u Drugom svjetskom ratu.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Nakon okupljanja u parku Petar Kočić kolona će krenuti do Trga palih boraca NOR-a gdje će položeno cvijeće i dosta počast žrtvama fašizma.

Nisu izostale ni zastave Jugoslavije, Srbije, RS te simboli Rusije poput georgijevske lente.

Pristigli su i pojedini politički predstavnici a očekuje se i dolazak predsjednika RS Milorada Dodika, predsjednika NS Nenada Stevandića kao i gradonačelnika Banjaluke Draska Stanivukovića.

Predsjednica Udruženja Besmrtni puk ukazala je ranije na značaj održavanja marša “Besmrtnog puka” kao očuvanje kulture pamćenja, ističući da je cilj njegovog organizovanja očuvanje srpskog identiteta. Poručili su i da je srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao jednu od najvećih žrtava kada je u pitanju slamanje fašizma.

Kako je rekla u pitanju je tradicija koju imaju i jevrejski i ruski narod. Marš “Besmrtnog puka” predviđen i u Prijedoru i Srpcu.

Marš “Besmrtnog puka” organizuje Narodno patriotsko udruženje “Besmrtni puk Republike Srpske” u saradnji sa Odborom Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja kao znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare