Maske su pale? U petak novi test spremnosti za EU put

Vijesti 15. feb 202423:02 0 komentara
N1

Poručuje se svakodnevno da se za evropski put pa još nikako da se to i dokaže. Ulazi se u završnicu ovih kvalifikacija za Evropsku uniju. Sve je moguće u foto finišu ali ovo što u javnost izlazi ne miriše na uspjeh.

Iz Srbije, sa obilježavanja Dana državnosti, ponovljene poruke o “Srpskom svijetu”.

Iz usta predsjednika Milorada Dodika ponovo izgovorene, ovaj put s druge strane Drine. Deklarativan i glasan zagovarač evropskog puta, jedno piše, drugo zagovara…

“Naš osnovni cilj jeste da RS izgradi svoju sposobnost za nezavisno djelovanje i postojanje. To što BIH ne ide ka EU su najkrivlje SAD, jer ruše svaku vrstu dogovora”, naveo je.

Na optužbe da ruše evropski put, ekspresno su reagovali iz Američke ambasade, kontraoptužbama:

“Milorad Dodik tvrdi da je spreman za EU, ali njegov zagrljaj sa Vladimirom Putinom … njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te napadi na institucije na državnom nivou neophodne za navigaciju na putu BiH ka evroatlanskim integracijama pobijaju tu tvrdnju. Ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno je na kome će biti krivica: Na gospodinu Dodiku”, saopštili su.

A Dodik slavi Srbiju i “srpski svet” sa koncertima Baje Malog Knindže ili usaglašavanjem stavova sa kontroverznim proruskim političarima, poput Branismira Nestorovića.

“Ne bih se čudio ni da je Dodik finansirao kampanju liste MI-Glas iz UDBE. Nema šanse da bi Dodik smio ugostiti Nestorovića da je on opozicionar i da bi se smio zamjeriti Vučiću, tako da su maske pale”, stava je narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Maske pale, hoće li i zakoni? Oni evropski prioritetni svedeni na broj tri. Šef EU delegacije u Banjaluci je danas iskazao -nadu.

“Izborni zakon je neosporan prioritet za EU, ali ne mislim da je moguće u roku od neke naredne dvije sedmice moguće riješiti sva otvorena pitanja koja se tiču evropskog procesa pogotovo u onom dijelu koji bi podrazumjevao izmjene Ustava ali ono na čemu se može raditi je integritet izbornog procesa”, rekao je Johann Sattler.

Prvi test sutra: Zakazana je sjednica Doma naroda. Na dnevnom redu samo Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

“Ova koalicija je brak iz interesa i tu nema nikakvih emocija , ja lično prema Dodiku nemam nikakve simpatije ni kao prema političaru ni kao prema čovjeku , to je čovjek koji u Domu naroda ima četiri ruke bez kojih ne može proći nijedan dokument”, rekao je danas predsjednik NIP-a Elmedin Konaković.

Zastava EU pred zgradom Vlade deklarativno pokazuje koji je to pravac vlasti u RS. No, ta ista vlast sve glasnije izražava želju za ulazak u BRICS.

Opširnije u priči Žane Kezunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!